Насловна Почетна Милан Кнежевић: Симијановић избацио ДФ из владе или смета ли премијеру префикс...

Милан Кнежевић: Симијановић избацио ДФ из владе или смета ли премијеру префикс „српски“?

Као предсједник ДНП-а и један од лидера ДФ-а започео сам приватну истрагу и дошао до више него извјесних сазнања да је лице Стеван Симијановић у својству иностраног агента предводио акцију избацивања ДФ-а из Владе Здравка Кривокапића, и то са јасним наративом да Андрија Мандић и ја ни по коју цијену не можемо заузети било коју функцију јер смо непоколебљиви око главних идеолошких постулата који се односе на интересе српског народа у Црној Гори, казао је у интервјуу „Побједи“, Милан Кнежевић, предсједник и посланик ДНП-а, један од лидера Демократског фронта и шеф Одбора за безбједност и одбрану.

Кнежевић је, говорећи о раду Кривокапићевог кабинета и могућој реконструкцији Владе, поручио да је разговор о превазилажењу кризе неопходан, те да ће се ускоро видјети да ли ће бити реконструкције, избора нове владе или можда пријевремених избора.

Поручио је да ако министар правде и људских и мањинских права Владимир Лепосавић буде смијењен гласовима ДПС-а, то значи озбиљну кризу у којој је, како је истакао, легитимитет премијера којег подржава ДПС више него упитан.

Парламентарна већина усвојила је Измјене и допуне Закона о државном тужилаштву, без присуства опозиције. Како коментаришете оцјене из Савјета Европе да закон не осигурава независност Тужилачког савјета и њихове позиве да треба у потпуности испоштовати препоруке ВК?

КНЕЖЕВИЋ: С пажњом сам анализирао ставове појединаца из ПССЕ и разумијем њихову начелну забринутост, али нијесам сигуран да су они у потпуности упознати са предложеним измјенама и допунама Закона о тужилаштву, нити са препорукама Венецијанске комисије. Иако нијесу обавезујуће, готово све препоруке ВК су имплементиране, чак и у сегментима у којима је ДФ имао значајно радикалнији приступ.

Јесте ли мијењањем Закона показали да сада свака већина која буде формирана у будућности, може да мијења тужилачке законе како њој одговара?

КНЕЖЕВИЋ: Напротив, ове измјене су донесене управо из разлога да нека будућа парламентарна већина не би била принуђена да посеже за новим. Уосталом, и посланички клуб ДПС-а је био спреман да гласа за ове измјене, што најбоље говори о томе да су и они свјесни квалитета предложеног решења, мада још нијесу спремни да то јавно демонстрирају гласањем.

Из ДПС-а оцјењују да је у питању реваншистички поступак смјена у тужилачкој организацији од оних који су гоњени од тужилаштва. Како то коментаришете? Је ли у питању реваншизам?

КНЕЖЕВИЋ: Реваншизам је био и остао заштитни знак управо ДПС-а у чијим рукама је тужилаштво било средство за обрачун са ДФ-ом. Ми немамо намјеру да будемо ни тужилаштво, ни судови, само желимо да заштитимо све грађане од могућих монтажа и злоупотреба кроз које је прошао ДФ само због својих идеолошких и програмских принципа.

Често критикујете премијера Здравка Кривокапића и његов кабинет, за које сте гласали у Скупштини. Међутим, не покрећете питање повјерења Влади. Због чега?

КНЕЖЕВИЋ: Наш став је јасан и принципијелан, подржаћемо све што је у интересу грађана, а критиковаћемо све за шта будемо процијенили да је на штету грађана, и да представља издају програмских принципа за које смо добили подршку на прошлогодишњим изборима.

На почетку мандата дали сте Влади 200 дана. Прошло је више од половине. Шта мислите о досадашњем раду извршне власти?

КНЕЖЕВИЋ: Влада је могла и мора боље. Све друго што бих написао било би неискрено, а на то немам право.

Хоће ли бити реконструкције Владе и гдје у томе видите ДФ?

КНЕЖЕВИЋ: Разговор о превазилажењу кризе је неопходан. Да ли је то реконструкција, избор нове владе или можда пријевремени избори убрзо ћемо видјети.

Кривокапић је подржао Демократе на локалним изборима, иако је на парламентарним изборима био носилац листе “Заједно за будућност Црне Горе”. Како гледате на то?

КНЕЖЕВИЋ: Здравко Кривокапић није само подржао Демократе, већ је и био у коалицији са њима у Никшићу и Херцег Новом. Потпуно сам индиферентан према тој чињеници јер је више него очигледно да су Кривокапићева подршка и утицај у бирачком тијелу занемарљиви. Једино је проблем што је Кривокапић обећао и представницима цркве и лидерима ДФ-а да ће бити ванстраначка личност и да се неће укључивати у локалне изборе ни на који начин. Али ако се присјетимо шта је све од 4. децембра Кривокапић изјавио, а шта урадио, онда више нема изненађења кад је његов политички профил у питању.

Очекујете ли да ће министар Владимир Лепосавић бити смијењен, иако ви нећете гласати за његову смјену? Ако буде смијењен гласовима ДПС-а, шта ћете предузети? Хоћете ли ускратити повјерење Кривокапићу и Влади?

КНЕЖЕВИЋ: ДФ неће гласати за смјену министра Лепосавића, што значи да ће га Здравко Кривокапић морати смијенити са ДПС-ом, а то даље значи да улазимо у озбиљну кризу у којој је легитимитет премијера којег подржава ДПС више него упитан. Зато још једном позивам Здравка Кривокапића да добро размисли и како то доликује доказаном вјернику и хришћанину, помири се с министром Лепосавићем који је био његов избор и за ког је до недавно имао само ријечи хвале.

Позвали сте премијера да објави темељни уговор, као што су учиниле и остале партије позиције и опозиције. Међутим, тај документ је и даље тајна. Како то коментаришете?

КНЕЖЕВИЋ: За мене је само тајна зашто га Здравко Кривокапић није досад потписао пошто се ради о усаглашеном уговору. Не видим ништа спорно да након уговора са католичком и исламском вјерском заједницом, Влада потпише уговор и са СПЦ, и нећу да вјерујем злонамјерним спиновима да је Кривокапићу проблем префикс “српски” јер би тзв. комите могле поново блокирати саобраћај на Богетићима.

Како сте, као предсједник Одбора за безбједност и одбрану, доживјели недавно цурење тајних података обавјештајне службе једне чланице НАТО-а? Како коментаришете одлуку ВДТ да в. д. директора АНБ-а Дејан Вукшић није одао тајне податке и да нема основа да буде гоњен по службеној дужности?

КНЕЖЕВИЋ: И раније сам саопштио да се ради о ненамјерном пропусту који, по мом мишљењу, није угрозио националну безбједност, али ни ниво сарадње са међународним партнерима. Све остало не бих коментарисао јер ме на то обавезује Закон о тајности података.

Видите ли проблем у томе што полиција прави базу података о учесницима патриотских скупова и хоћете ли реаговати тим поводом?

КНЕЖЕВИЋ: Схватио сам да су МУП и УП демантовали да праве било какву базу података учесника тзв. комитских окупљања. Иако се не слажем ни са једним ставом који се исказују на тим скуповима, спреман сам да се супроставим сваком покушају кршења њихових Уставом загарантованих права на мирно окупљање и исказивање мишљења. Без обзира на све разлике, управо из разлога што нико није бранио моја права на слободу мисли и окупљања, већ сам континуирано био у судским процесима и разним врстама притвора, не желим да нико прође кроз сличан институционални прогон.

Одбор за безбједност бавио се и случајем Симијановић. Имате ли нових информација о томе?

КНЕЖЕВИЋ: Као предсједник ДНП-а и један од лидера ДФ-а започео сам приватну истрагу и дошао до више него извјесних сазнања да је лице Стеван Симијановић у својству иностраног агента предводио акцију избацивања ДФ-а из Владе Здравка Кривокапића, и то са јасним наративом да Андрија Мандић и ја ни по коју цијену не можемо заузети било коју функцију јер смо непоколебљиви око главних идеолошких постулата који се односе на интересе српског народа у Црној Гори. Сама чињеница да се ДФ прије доласка Симијановића у Црну Гору, већ био договорио са Здравком Кривокапићем, да нашем савезу и СНП-у припадну девет ресора, а да се након Симијановићеве акције направила Влада од Кривокапићеве НВО и ГП УРА, додатно потврђује моја сазнања.

Посебно је занимљиво што су неки медији покушали Симијановића представити као руског агента, иако његово волшебно пуштање из притвора и враћање његових телефона довољно говори о заинтересованости да што прије и без већег скандала напусти Црну Гору. Било би врло занимљиво да смо имали увид у Симијановићев телефонски листинг, али и базне станице, како би и на тај начин добили потврду с ким се све сретао у Црној Гори не би ли избацио ДФ из Владе. И на крају, једно реторско питање, чије оно идентификационе исправе бјеше имао Симијановић, а нијесу ни српске, ни црногорске, ни руске? А изгледа нијесу ни фалсификоване? Све се зна, него наше поштено тужилаштво не стиже јер по подгоричким златарама тражи препродато злато ДФ-а из 2016.

Договорили сте у владајућој већини “мјеста по дубини”. Је ли то политичко запошљавање, за које сте критиковали претходну власт?

КНЕЖЕВИЋ: Кад дође до смјене власти у једном друштвено-политичком систему сасвим је природно и демократски утврђено да дође до смјена на руководећим позицијама и да те позиције наслиједе представници оних који су побиједили. По логици ових који нас оптужују, онда није требало да дође ни до избора Владе 4. децембра, јер би се то могло протумачити као револуционарни реваншизам. А нико од критичара да похвали што се у Влади Здравка Кривокапића налазе и министри који су 30. августа гласали за ДПС, а да су одстрањени политичари који су све вријеме водили бескомпромисну борбу против Ђукановићевог режима. Људи брзо заборављају, зато их и треба стално подсјећати да није баш све тако црно за ДПС.

Опозиција вам је понудила да одгодите гласање о тужилачком закону, да се остави 20 дана за договор о избору челних људи у правосуђу, али нијесте прихватили. Како ћете сада обезбиједити двотрећинску већину за избор ВДТ-а? Пријети ли блокада правосудних институција и ко ће бити одговаран за то?

КНЕЖЕВИЋ: Правосудне институције су у блокади захваљујући бившем режиму и ево им сад прилика да се договоримо око избора ВДТ-а и покажемо да нам је свима стало до борбе против организованог криминала и корупције. Позивам их да прихвате реалност и из тренутне позиције коју имају у политичким животу дају допринос развоју и независности црногорског правосуђа.

Најновији чланци

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Престолонаследник Александар Карађорђевић: Почела „Операција Михаиловић“, награда за хватање Драже!

Приметили сте да волим да са вама делим недовољно познате чињенице из наше историје, оне које су предуго биле заборављене и забрањене да се...