Насловна Политика Милан Кнежевић: Припада нам седам ресора, уколико Бечић буде предсједник скупштие, идемо...

Милан Кнежевић: Припада нам седам ресора, уколико Бечић буде предсједник скупштие, идемо у опозицију!

Носилац листе “За будућност Црне Горе” Милан Кнежевић рекао је гостујући на А плус ТВ да мандатару Милојку Спајићу на последњем састанку испред ове коалиције предочено да је ЗБЦГ заинтересована за улазак у владу чију би окосницу поред њих чинили “Европа сад” и Демократска Црна Гора, уз странке мањинских народа које су заинтересоване за стабилну проевропску Владу. Кнежевић је истако и да је циљ свих актера консултација да што прије дође до формирања владе како се не би поновио сценарио пролонгирања као у случају формирања Кривокапићеве и Абазовићеве Владе.

– Поводом распореда ресора и распоред у извршној и законодавној власти као зао је да ЗБЦГ очекује а то је да ће се вршити на основу броја освојених мандата јер је то предвиђено чланом 7 принципа за формирање нове владе које је понудила ПЕС са којим се ЗБЦГ сложио и који је прихватљив свима који преговарају за састав нове владе. По том распореду ЗБЦГ би требало да припадне најмање 7 ресора и позиција предсједника Скупштине, рекао је Кнежевић, преноси портал А плус.

Он је додао да су у ЗБЦГ спремни на компромисе, али да очекују да тај принцип важи за остале да треба да важи и за ЗБЦГ. Кнежевић је поручио и да су спремни да иду у опозицију уколико се испостави истинитом спекулација да је у незваничним договорима та позиција обећана лидеру Демократске Црне Горе и нагласио да о томе није било ријечи на јучерасњим званичним консултацијама.

Коментаришући изјаву из амбасаде САД за портал ЦДМ, Кнежевић је рекао да је неименована и да су њен извор “наши “ Американци, будући да је Амбасадорка напустила Црну Гору по истеку мандата.

То су људи на -ић, можда неки Ивајовић, можда неки Брајовић, које је инсталирао ДПС и који дјелују као ДПС агентура унутар америчке амбасаде и који никако не могу да прихвате чињеницу да је Мило Ђукановић сишао са власти, рекао је Кнежевић и позвао амерички Стате департмент да посвети, како каже, посебну пажњу корумпираним агентурама ДПС-а у западним амбасадама који су из домицилног становништа и који желе да буду већи Американци и од Бајдена и Трампа. Нагласио је да су то кадрови Милана Роћена.

Истако је и да ЗБЦГ има неформалне контакте са званичницима Стејт дипартмента, да разговарају са њима и шаљу јасне поруке и да је њима јасна позиција ЗБЦГ.

Истакао је да су већ раније исказали спремност да ставе мораторијум на спорна питања, да је питање независност Црне Горе завршено и да неће враћати државу ни у какве федералне оквире, да се поштују одређене међународне обавезе, да неће преиспитивати чланство Црне Горе у НАТО, да уважавају ту геополитичку чињеницу иако су били за војну неутралност.

Сав негативни наратив против коалиције ЗБЦГ формиран је у АНБ-у и то још у вријеме када су на челу те институције били Душко Марковић, Перуничић, Кентера. Грађани су на изборима показали да више не пије воду та врста стигматизовања коалиције ЗБЦГ. Ми само тражимо да се за нас испоштују демократски стандарди и правила која важе и у земљама западне Европе од којих неке испостављају услове и врше притисак на одређене преговараче, рекао је Кнежевић.

Он је додао да на ЗБЦГ нико не може да врши притисак “ни Русија, ни Србија, ни САД, ни ЕУ и да желе са свима да преговарају.

Нигдје није забиљежено као у Црној Гори да поједине амбасаде, укључујући и њемачку, имају такав опсег активности који иду у правцу састављања нове владе. То што би могло да се покуша извршити као нека врста спољног утицаја или интервенције нигдје се не може десити без у Црној Гори и Сјеверној Македонији, казао је Кнежевић.

У том контексту подсјетио је да су протеклом периоду из одређених амбасада постављали директора АНБ, директора полиције и разне министре. Нагласио је да и ЗБЦГ жели да разговара са свима и да буде партнер, али на равноправним основама. Истакао је и да мандатар на јучерашње формалном састанку уније спомињао те притиске.

извор: дан

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...