Насловна Почетна Милан Кнежевић: Да је ДФ у влади било би и устоличења са...

Милан Кнежевић: Да је ДФ у влади било би и устоличења са народом, али и протеста у складу са законом!

Поједини чланови Вијећа за националну безбједност су на данашњој сједници предлагали одлагање чина устоличења Митрополита Јоаникија, међутим, већина чланова била је против те опције, изјавио је за ТВ Прву након завршетка сједнице један од лидера ДФ-а и члан Вијећа Милан Кнежевић.

Кнежевић је на сједници био изричито против допуштања протеста противника устоличења на Цетињу, јер исти није пријављен у складу са Законом о јавним окупљањима.

За разлику од неких мишљења чланова Вијећа за националну безбједост који су били за то да се одложи устоличење Митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру или да се пребаци за Подгорицу, Никшић или неки други град, ја сам инсистирао да устоличење искључиво буде у Цетињском манастиру и сматрао сам да сва ненајављена окупљања која нису у складу за Законом буду забрањена, јер ми у овом тренутку имамо једно најављено окупљање на Цетињу за које не знамо ни ко су организатори како то прецизира Закон о јавним окупљањима. Не могу да говорим ко је на сједници Вијећа инсистирао да се устоличење премјести са Цетиња, али је факат да је одређен број чланова тражио да се размисли о опцији пресељења у Подгорици или Никшићу, или да дође до његовог одлагања што је за мене и већину чланова Вијећа за националну сигурност било неприхватљиво– изјавио је Кнежевић и додао:

ко смо ми- Небојша Медојевић, Андрија Мандић и ја као организатори окупљања ДФ-а могли да се именом и презименом потписујемо, смтрам да је сасвим у складу са Законом и да се они који протестују против устоличења Митрополита Јоаникија потпишу именом и презименом и преузму одговорност за јавна окупљања и ставове које износе ових дана. Скуп противника устоличења Митрополита Јоаникија на Цетињу требао је да буде забрањен јер није пријављен шест дана како то предвиђа Закон о јавним окупљањима-јасан је Кнежевић.

ДФ је и овог пута послушао Цркву и одустао од присуства на церемонији устоличења на Цетињу, рекао је Кнежевић и истакао да је ДФ био у Влади све ово вријеме, чин устоличења Митрополита Јоаникија би био на Цетињу уз присуство вјерника СПЦ, а омогућили би и онима који су против тог чина да протествују са Законом.

Ми смо добили позивнице од Митрополије црногорско-приморске да присуствујемо чину устоличења који је заказан за 5. септембар, међутим, након нових ставова и најава да ће се чин устоличења одржати у Цетињском манастиру за свештенство и један број црквених општина, ми ћемо послушати став наше Цркве. Желим још једном да саопштим да је ДФ био у Влади све ово вријеме чин устоличења Митрополита Јоаникија би био на Цетињу уз присуство вјерника СПЦ, а омогућили би и онима који су против тог чина да протествују са Законом. Нажалост, плашим се да клизимо у једну у једну врсту саоизације и таквих грађанских подјела, да ћемо или морати да дођемо до неког заједничког консензуса или дијалога или нас чекају овакви догађаји из дана у дан– сматра Кнежевић.

Кнежевић је актуелну безбједносну оцијенио забрињавајућом и истакао је да је она резултат кризе у Скупштини и у извршној власти.

Оваква ситуација је резултат једне озбиљне кризе у Парламенту и у извршној власти и да је било дијалога и разумијевања вјероватно се не би суочили са овим агресивним нападима на устав и државу. Процијенили смо данас да до недеље треба урадити све на смиривању тензија и ја овом приликом желим стварно да апелујем на све грађане, па и на оне који су жељели да буду на Цетињу, а биће сјутра у Подгорици, да урадимо све да то прође достојанствено како то доликује грађанима Црне Горе. Апелујем и на оне који су против устоличења и који намјеравају да протествују, противно Закону, да допринесу да све протекне у миру и са јасно исказаним ставовима, без икаквих тензија или не дај Боже нечега што би могло да подсјећа на грађанске сукобе. Они имају право да протествују у складу за Законом, али ако то није случај онда и држава треба примијени те Законе-не никога да хапси и затвара, али да барем обезбиједи јавни ред и мир– поручио је Кнежевић.

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...
video

Фестивал Србије, Српске и Црне Горе: Најбољи народни гуслар Максим Војводић!

У организацији Савеза српских гуслара и Гусларског друштва "Милешевац" из Пријепоља, 22 и 23. октобра 2021. г. одржао се 44. Савезни фестивал српских гуслара...