Насловна Политика Милан Кнежевић: Цетињски скуп могао бити забрањен, ДПС хоће саоизацију ЦГ!

Милан Кнежевић: Цетињски скуп могао бити забрањен, ДПС хоће саоизацију ЦГ!

Предсједник Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић казао је да ће одлуку о томе гдје ће бити устоличен митрополит Јоаникије, на Цетињу или у Подгорици, донијети Вијеће за националну безбједност и Савјет безбједности који чине предсједник Скупштине Алекса Бечић, предсједник Владе Здравко Кривокапић и предсједник државе Мило Ђукановић.

Та одлука ће бити донесена крајем августа или почетком септембра у виду смјерница и закључака који ће бити предочени митрополиту Јоаникију и да тек тад можемо очекивати да ли ће оно бити на Цетињу или Подгорици.

Упитан о протестима на Цетињу, Кнежевић каже да први протест у недјељу није био пријављен у складу са законом о јавним окупљањима и да организатори нису били јасно означени.

Он је могао са безбједносног становишта бити забрањен. На Цетињу се окупило се неколико хиљада људи из читаве Црне Горе, а сматрамо да је инспиратор тога окупљања је био Веселин Вељовић, бивши директор црногорске полиције и савјетник Мила Ђукановића који је својим колуманма и наступима позивао на рушење уставног поретка и неку врсту “саоизације” Црне Горе”, рекао је Кнежевић за ТВ Пинк.

Он сматра да скуп који је у недјељу на Цетињу, у ствари, представља “саоизацију” Црне Горе, јер је поручено да вјерници Српске православне цркве и митрополит Јоаникије, који је рођен у Црној Гори, не могу доћи 5. септембра на Цетиње и бити у Цетињском манастиру.

То најбоље говори о једној веома комплексној безбједносној ситуацији која би требало наредних дана да се додатно изанализира. Надам се да ће се створити сви законски услови и све безбједносне претпоставке да све прође у миру и да свако ко жели да протестује то ради у складу са законом, а свако ко жели да дође на Цетиње буде тамо присутан и да му се гарантује безбједност, рекао је Кнежевић.

Он сматра да је Демократска партија социјалиста изгубила прошлогодишње изборе “зато што је њена политика била заснована на антисрпству и што је покушала да створи једну нову Црну Гору која је требала Србе у Црној Гори асимилује и спусти испод 15 одсто”.

Због тога постоје велики отпори да се не одржи попис до краја године јер је јасно да су избори показали да се Његошева Црна Гора враћа у цивилизацијско избориште коме смо одвијек припадали. Ово што се десило на Цетињу није одраз већинске воље Црне Горе није одраз грађана Цетиња већ се ту окупило три четири хиљаде људи из свих градова којима су плаћани, ваучери и бензин. Да је постојала боља координација између законодавне и извршне власти, да је Кривокапић имао државничких нагона да договарамо и договоарамо о свему што оптерећује ово друштво не би доли до ситуацоијуе у којој се налазимо. Они су осјетили нашу слабост и дат им је вјетар у леђа да покупају да дестабилизацију друштвене поруке, сматра Кнежевић.

Лидер ДНП-а је сматра да су се на Цетињу чуле шовинистичке и антиграђанске поруке.

Покушава се омеђити Црна Гора и послати порука да Срби не могу доћи на Цетиње и бити у манастиру који је у власништву МЦП. На тај начин шаљемо јасну поруку да сјутра неко у Зети грађанима Цетиња може да им забрани улазак јер они нама не дозвољавају да дођемо на Цеиње и улазиму у једну црсту мини регионализације Црне Горе и мислим да морамо разговарати на ту тему. Иначе се плашим да ће опстанак Црне Горе у оваквим оквирима јасно указује да се налазимо пред сложеним безбједносним изазовима, додао је Кнежевић.

Према његовом мишљењу ситација у Црној Гори је у значајним елементима тензична.

Ово је велики изазов за Владу Кривокапића и за арламентарну већину, али и јасна порука да уставни поредак Црне Горе мора бити поштован. И лични став Вељовића се третира у кривичном законику. Он је савјетник Ђукановића, а и као грађанин је морао да одговара за оно што је написао, рекао је Кнежевић.

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...
video

Фестивал Србије, Српске и Црне Горе: Најбољи народни гуслар Максим Војводић!

У организацији Савеза српских гуслара и Гусларског друштва "Милешевац" из Пријепоља, 22 и 23. октобра 2021. г. одржао се 44. Савезни фестивал српских гуслара...