Насловна Почетна Матија Бећковић о нападима на познатог нобеловца: Фокусирајте се на позитивно! Живио...

Матија Бећковић о нападима на познатог нобеловца: Фокусирајте се на позитивно! Живио Петер Хандке!

Академик Матија Бећковић рекао је да је нобеловац Петер Хандке на својој кожи осјетио како је Србима, те да је одлуку да буде сапатник српског народа донио да би „нам разбио страх“.

Да нам разбије страх, потрудио се да буде демонстратор и већи Србин од многих од нас. Зна он добро како је нама, кад ни њега нису могли заобићи. А како је Србима уверио се он сам на основу сопственог искуства. Бестелесан и бешуман осетио је на својој кожи шта је Србија. Као краљ који се облачио у рите и ишао кроз народ да чује шта ко мисли – рекао је Бећковић за „Вечерње новости“ поводом напада на Хандкеа у региону након што му је уручен Орден Републике Српске и „Велика награда Иво Андрић“.

Бећковић је истакао да није срео спокојнијег човјека од Хандкеа и нагласио да су „опорочавања, аброви и интриге“ упућене Хандкеу миљама далеко од њега и његовог живота.

Он је навео да Хандке није први нобеловац који је проглашен за највећег кривца, да је то прије њега био Иво Андрић, за кога је речено да је „у Босни направио више зла него све непријатељске војске“.

Нису у Вишеграду случајно прво срушили Андрићев споменик. Кустурици приговарају да је правио град на мјесту злочина, а да је тражио неко место у нашој земљи где није било злочина, нашао би га једино на небу. Лако је Чомском, Пинтеру, Де Ниру, Бобу Дилану, Солжењицину, Хандкеу да буду на страни Србије, јер је њихово дело неоспорно. Проблем је са онима без дела који не смеју да ризикују – рекао је Бећковић.

Он је нагласио да је додјељивање Нобелове награде Хандкеу било највећи тријумф књижевности над политиком у овом вијеку.

Можемо рећи да се не зна ко је ту кога више наградио, Нобелов комитет Хандкеа или Хандке Нобелову награду која је почела да тоне у политику и заборавља лирику. Зато смо овај пут говорили искључиво о поезији – рекао је Бећковић.

Он је рекао и да су напади на Хандкеа већ досадни.

Што би рекао данашњи окупатор: `Фокусирајте се на позитивно`. Не фокусирајте се на попратне сплачине. Што би рекли данашњи млади људи – то је већ досадно. Према томе фокусирајмо се на позитивно. Живео Петер Хандке! – поручио је Бећковић.

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...