Насловна Вијести Хроника Махинације у полицији: Камере на граници неисправне годину дана, конкурси намјештени!

Махинације у полицији: Камере на граници неисправне годину дана, конкурси намјештени!

Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић саопштио је да је откривена проневјера више од милион евра у МУП-у, при набавци опреме за праћење граница. Ријеч је о средствима ЕУ, добијеним кроз Шенгенски акциони план.

Борба против корупције и криминала остаје приоритет ове Владе. Дошли смо до првог већег случаја, а мислим да, нажалост, неће бити једини. Откривена је проневјера више од милион евра у МУП-у. Ради се о средствима ЕУ, директне буџетске подршке кроз Шенгенски акциони план, саопштио је Абазовић.

Он је навео да опрема која је купљења за тај новац не ради више од годину дана,.

Што је директно у вези са стањем на граничним појасевима и МУП је преузео све активности на себе да, након што је откривена ова злоупотреба, у потпуности заштити гранични појас и самим тим безбједност гађана Црне Горе. Можете да замислите, немамо евидентен доказе, колика је била могућност да се у претходном периоду док опрема није радила могло дешавати шверца који нико није могао да испрати, истакао је Абазовић.

Како је казао, ово је „јако ружно према“ европским партнерима који планирају да у наредном периоду дају директну буџетску подршку од 20 милиона евра.

Уколико тужилаштво не настави да ћути, неодговорни људи биће процесуирани, доказаће евидентну злоупотребу службеног положаја, и самим тим мораћемо људе да позовемо на одгворност. Можемо да претпоставимо ко је инволвиран, али то је ствар истраге и државних органа, рекао је Абазовић.

Такође је казао да је министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић дао налог да се скине ознака тајности са свих тендера које је МУП имао у претходном периоду.

То је сасвим логично након овакве, рекао бих бламаже, у очима наших европских партнера и домаће јавности. Могуће је да је у другим тендерским активностима било злоупотребе, казао је потпредсједник Владе.

Поручио је да желе да станемо на крај сваком могућем јавашлуку.

Уколико неко мисли да ако је ставио ознаку тајности, или АНБ који нису могли да сугеришу да не раде камере на граничним прелазима, онда је Црна Гора у озбиљном проблему, оцијенио је Абазовић.

Државни секретар у МУП-у Раде Милошевић је саопштио да купљена опрема није радила.

Набављена је много лошија опрема, пет пута јефтинија од оне која је наплаћена, а фирма која је добила тендер, како се сумња, уклонила је наљепнице са опреме која је набављена и залијепила наљепнице ренормираних фирми, навео је Милошевић, уз оцјену да је то скандал без преседана.

Казао је да су утврдили да је тендер намјештен, те да је тендецнија била да посао добије једна београдска фирма.

Сва процедура је одрађена мимо закона. Тако је, у једном случају, рок за тендерску документацију био 20 дана, иако је за извозне дозволе за опрему која треба да се набави потребно је 60 дана. Фирма која је добила тендер је унапријед знала да ће бити распиан тендер и очогледно да је све било унапоријед планирано, саопштио је Милошевић.

Он је казао да да је Сектор граничне полиције тражио од МУП-а да се поништи тендер јер су сматрали да ова опрема не одговара њиховим потребама и то није урађено.

МУП је 180 дана крио документацију од Комисије која је формирана како се не би могле активирати банкарске гаранције и како не би могли наплатити штету. Опрему не ради више од годину и по дана, радила је само два дана када је требало да се прикаже како је све урађено, казао је Милошевић.

Управа полиције је, како је рекао, радила на овом случају по другом основу и казао је да су утвеђена одређена кривична дјела, а да је Вишем тужилаштву прослијешен предмет, које није реаговало.

У овом случају, је нуђен мито члану комисије коју је формирао Нухоџић, јер тај члан није хтио да потпише извјештаје, јер је утврдио неправилности, навео је Милошевић.

Најновији чланци

Владика Атанасије биће сахрањен сјутра у манастиру Тврдош

Поводом упокојења умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија у Херцеговини је проглашена дводневна жалост. Епископ Атанасије биће сахрањен у суботу, 6. марта, у параклису Васкрсења...

Јово Пејовић: Лидери ДФ-а се не плаше јуришника бившег режима!

Застрашујуће дјелују информације да је АНБ пратила у Београду лидере Демократског фронта Милана Кнежевића и Андрију Мандића, оцијенио је потпредсједник Демократске народне партије Јово...

Демократе: Никшић на првом мјесту!

Носилац листе коалиције "Мир је наша нација - Не дамо Никшић" Момо Копривица казао је да ће и у Никшићу као и на државном...

Гориво све скупље: Држава убира високе акцизе. Докле?

Цијене горива у овој години порасле су од 10 до 13 центи, због чега су представници политичких партија поново покренули питање смањења цијена горива,...

Младен Бојанић: Катнића ћу на суд!

Министар капиталних инвестиција Младен Боканић казао је да је Специјални државни тужилац Миливоје Катнић синоћ током гостовања на ТВ Прва изрекао бруталну лаж у...