Насловна Вијести Хроника Лондон: Настављено суђење Душку Кнежевићи, нема услова за правду у ЦГ!

Лондон: Настављено суђење Душку Кнежевићи, нема услова за правду у ЦГ!

Три године након подношења захтјева Црне Горе Великој Британији за изручење Душка Кнежевића, а на иницијативу тадашњег Специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића и бившег министра правде Зорана Пажина, одржано је рочиште пред судом у Лондону (Wестминстер Магистратес’ Цоурт), саопштава Правни тим Атлас групе.

Бројни Кнежевићеви адвокати и баристери су износили доказе који говоре у прилог тврдњи да у случају изручења, Кнежевић неће имати право на правично суђење, као и да ће његова лична безбједност бити угрожена, због политичког одстрела Мила Ђукановића и тадашњег режима који још увек има велики утицај на тужилаштво и цјелокупно правосуђе, као и на подземље у Црној Гори. Међу многобројним свједоцима које је Кнежевићев правни тим предложио, професор Мц Манус, професор Невен Анђелић, професор Небојша Шаркић, декан Правног факултета Универзитета Унион, Никола Ковачевић, предавач на Правном факултету Универзитета Унион, као и адвокати из Београда Душан Радосављевић и Радован Грбовић.

У сведочењу које је трајало више од 6 сати, у четвртак 30. јуна, српски адвокат Радован Грбовић рекао је да је Кнежевић, који посједује десетине компанија у Црној Гори и познати пословни човјек у Црној Гори и региону, постао мета политички мотивисаног кривичног гоњења након сукоба са предсједником државе Милом Ђукановићем.

Црногорски правосудни систем је склон “политичком утицају“, рекао је Грбовић, који се појавио путем видео-линка.

Он је цитирао историју случајева који су, како је рекао, покренути да би се појединци оптужени за недјела уплели у “бескрајне политички мотивисане кривичне поступке“. Осврнуо се на осуду из 2019. године двојици лидера опозиционих партија Андији Мандићу и Милану Кнежевићу и другима за покушај државног удара 2016. године. Одлуку је касније поништио жалбени суд, који је наложио поновно суђење.
“Када постанете Ђукановићев непријатељ, онда ће се цијели државни систем ангажовати да те особе дискредитује и дисквалификује из политике и живота у Црној Гори”, рекао је Грбовић на суду.

Грбовић је напоменуо да је, иако је правни и регулаторни оквир Црне Горе близак европском, “имплементација и примјена тих закона веома упитна“.
Он је цитирао извјештај Фридом Хауса, у којем је утврђено да највећи број пријава Европском суду за људска права подносе појединци из Црне Горе, који се суочавају са кривичним поступцима који у просјеку трају десет година.

У петак 1. јула 2022. године су свједочили предсједник партије Покрета за промјене Небојша Медојевић и баристер Тобy Цадман. Своје писмене исказе доставили су и лидери опозиције Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

Медојевић је у писменој изјави коју је доставио суду, између осталог изјавио да је “Црна Гора мафијашка држава”, а говорио је о вези мафије и режима Мила Ђукановића, као и о детаљима о намјештеном државном удару. Адвокати који заступају Црну Гору нису пуно испитивали Медојевића на ове околности, већ су прихватили његово кратко писмено изјашњење, а постављали су му питања везана за Џорџа Сороша и дубоку државу.

Са друге стране, баристер Тобy Цадман је пред судом у Лондону свједочио о афери “државни удар” и учешћу министра правде Зорана Пажина, тадашњег СДТ-а Миливоја Катнића и његовог замјеника Саше Чађеновића, у намјештању доказа и тражењу од Јосепха Ассада да лажно оптужи 12 људи из Предсједништва Демократског фронта да су се удружили да на дан парламентарних избора у октобру 2016. године сруше црногорску власт и том приликом послали њихове слике и приватно комуницирали са Тобy Цадманом, да утиче на Јосепха Ассада да потврди да су напријед поменути људи учествовали у државном удару.

Наиме, Тобy Цадман, баристер који је на почетку овог поступка заступао Душка Кнежевића пред судом у Лондону и пред Интерполом доказао политичку позадину расписивања потјернице за Кнежевићем, чиме је име Душка Кнежевића скинуто са црвене Интерполове потјернице, је био адвокат и Јосепха Ассада у поступку пред црногорским властима. Он је свједочио о томе како се срео у Подгорици са тадашњим министром правде Зораном Пажином и специјалним државним тужиоцем Миливојем Катнићем, када му је речено да господина Ассада не намјеравају да кривично гоне, већ да је идеја да он буде свједок у покушају државног удара. Током каснијих састанака вршени су различити притисци на господина Ассада како би пристао на свједочење. Притисци су ишли толико далеко да му је пријећено да ће покренути кривични поступак и против његове супруге уколико не пристане да свједочи.
Након ових свједочења, суд у Лондону је изразио заинтересованост за “државни удар” те је затражио додатне доказе и биљешке од Цадмана који се односе на државни удар, а следеће саслушање је заказано за 30. септембар, када ће и бити настављено саслушање Цадмана. Првостепена пресуда очекује се идуће године.

ПРАВНИ ТИМ АТЛАС ГРУПЕ

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...