Насловна Политика Локални избори: Посланици би могли да натјерају Мила да промијени одлуку!

Локални избори: Посланици би могли да натјерају Мила да промијени одлуку!

Уколико се у наредном периоду промијени законски оквир, односно Скупштина усвоји Предлог Закона о допуни закона о локалној самоуправи, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић би био дужан да Одлуку о расписивању избора у Мојковцу, Цетињу и Петњици, као нижи правни акт, промијени и усклади с важећим законом.

То је “Вијестима” саопштено из Скупштине, подсјећајући да је чак и без промјене закона, прошле године предсједник државе промијенио одлуку и због епидемиолошке ситуације одложио изборе у Тивту иако су биле предате све изборне листе и кампања се налазила у самом финишу.

Ђукановић је прије три дана расписао локалне изборе у Мојковцу, Петњици и Цетињу за 5. децембар ове године. Упоредо је у скупштинској процедури Предлог Закона о допуни закона о локалној самоуправи којим се омогућава обједињавање локалних избора, који је поднио предсједник Скупштине Алекса Бечић половином јула ове године.

Бечићевим предлогом, о коме ће парламент расправљати на првој наредној сједници, предлаже се да се мандат локалној власти у општинама Мојковац, Петњица, Цетиње, Улцињ и Беране продужи до прољећа, када би се одржали избори у 17 општина и евентуално у Тузима, ако би тамошњи локални парламент сам себи скратио мандат. Локалној Скупштини у Тузима мандат истиче 2023.

Бечић је предложио да се наредне године истовремено одрже локални избори у 17 општина како држава не би константно била у ванредном политичком стању и како би се спустиле вишегодишње тензије.

Из Парламента су саопштили да поменути Предлог закона до сада није разматран јер се дио парламентарне већине налази у бојкоту пленарних засиједања, па закон није било могуће усвојити.

Предсједник Црне Горе расписао је изборе у складу с важећим законодавством, али је примјетно да овога пута није, као што је то до сада био случај, изборе расписао посљедњих дана истека рока, већ је то учинио двадесетак дана раније, и то баш у тренуцима када се у медијима актуелизовала тема о потреби усвајања Предлога закона о допуни закона о локалној самоуправи, одговорено је из Скупштине.

Законски рок до када је Ђукановић био у обавези да распише локалне изборе у три општине истицао је 6. октобра.

Из Парламента је раније саопштено да ће се усвајањем Закона о допуни закона о локалној самоуправи, створити услови да сви локални избори буду одржани у једном дану, подсјећајући да су се сви посланици парламентарне већине изјаснили да прихватају предлог, па ће се наћи на дневном реду прве наредне сједнице парламента.

Редовно засиједање почиње 1. октобра.

До краја ове године треба да се одрже избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици, почетком сљедеће године у Улцињу и Беранама, а на прољеће у још 12 општина, укључујући и Подгорицу.

Најновији чланци

Награде, заграде и домаћа апокалипса: Када 12-ти прождере 13.јул!

Пише: Иван Милошевић Буран јучерашњи дан! Судећи према добитнику 13-јулске награде рекло би се да славимо 12., а не 13 јул. Тога 12. јула формирана...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (10)!

Пише: Миљан Станишић УЛОГА КРАЉЕВСКИХ ОФИЦИРА У УСТАНКУ ЈЕ БИЛА ЗНАЧАЈНА Непостојање или слабо функционисање система команди, неорганизованост, непланирање и некоординисаност, лоше процјене и сл. биле...

Студија Миљана Станишића скренула пажњу јавности: Књига коју смо чекали 80 година!

Књига Миљана Станишића „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, скоро је  угледала свјетлост дана и дистрибуира се уз дневну новину „Дан...

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...

Црногорски Кадирови или полемика Милорада и Ника: Вељесрпски Великоалбанци и Вељемонтенегрински Црногорци!

Пише: Иван Милошевић Симпатична ова полемика Милорада Поповића и Ника Ђељошаја. Милина их читати, све врца од таквих глупости да не знаш одакле да почнеш,...