Насловна Почетна ЛАНЦИ МОНТЕНЕГРА: Пораз ДПС-а ропство, смјена власти политичка катастрофа!

ЛАНЦИ МОНТЕНЕГРА: Пораз ДПС-а ропство, смјена власти политичка катастрофа!

Пише: Иван Милошевић

На ДПС порталима јуче су осванули текстови о 30. августу и већина њених аутора сматра да је тога дана Црна Гора постала роб, наравно Велике Србије, и да су од тада угожена основна људска права, попут критике, слободе мишљења… Текстови су права мелодрама, па би неискусан читалац на основу њих могао помислити да је прије три године у Црној Гори уведена војна управа, да су тенкови на улицама, а да су затвори препуни интелектуалаца и осталих слободно мислећих персона. И то пишу већином млади људи, кажу да су образовани, умјетници и да мисле својом главом, да су патриоте, да воле изнад вега своју земљу и да ће наставити да се боре за њу!

Од кога ли је бране и за шта ће да се боре? Бране ли је од дијела њених становника који су Срби и који од памтивијека овдје живе, бране ли је од застава које су вјековима били народни и државни симболи Црне Горе, бране ли је од пјесама и химне (Онамо, намо) које јасно дефинишу српски карактер некадашње црногорске државе? Сви ти млади људи, одрасли у времену режима ДПС-а, прижељкују да се врати 2006. и наредне године, јер, по њима, само тада се слобода практиковала на сваком кораку, било је свега и свачега и сви у били задовољни и орни да гину за Мила и ДПС!

Млади који по дефиницији увијек чезну за оним чега нема и што је у будућности, у овом случају чезну за прошлошћу, односно за периодом у којем су одрастали и за повратак личности које су упознали када су били у пеленама и који су их пратили приликом одрастања! Чудна и неприродна младалачка енергија која је усмјерена уназад, умјесто унапријед и која не чезне за својим свијетом, него за свијетом који је некад био и који су градили неки други, а не они! 

Посебно је интересантан и за психологију драгоцјен детаљ да они природну смјену једне власти и то након 3о-годишње владавине, сматрају ропством! Иако наизглед глуме вундеркинде, модерне сневаче европских вриједности, слободе и људских права, ларму дижу када се деси једна природна политичка промјена – смјена власти! Као да су мајчиним млијеком задојени комунистичким синдромом једне странке и једног вође који их брани од унутрашњих и спољних непријатеља. А и јесу обожаватељи комунизма, Броза и Мила, то истичу на сваком кораку и сматрају да је АВНОЈ вратио Црној Гори све оно што су им мрска Србија и Карађорђевићи узели у прошлом вијеку и диче се да су атеисти! Класични комунистички подмладак и вјерујем да би Стипе Шувар и Едвард Кардељ били поносни што их такве имају! Кад-тад ће и они морати да се запитају да ли су баш Шувар и Кардељ интелектуални идоли на које треба да се угледају и корачају њиховим стопама! 

Иако сам пуно старији од њих дијелим њихове ставове да у посљедње три године мало шта је добро урађено и да и даље живимо као прије! Ипак, постоји једна велика разлика. Не сматрам да је смјена једне власти, па ма каква она била, државна катастрофа и да са њом нестаје Црна Гора и да се слобода баца под ноге и да више не смијемо мислити нити јавно саопштавати своје ставове. Смјена власти баш све то омогућава и умјесто да подмладак ЦК-а, пардон ДПС-а, или њени симпатизери са ДПС портала, поздраве смјену једне власти и искористе је за своје сопствене идеје и грађење свог свијета, они је сматрају ропством и окупацијом друге државе!

Жао ми је тих младих људи. Ма колико били млади личе на интелектуалне старце! Стално причају о 2006. години, враћају се уназад и не желе да гледају унапријед и не радују се новом дану, него плачу за изгубљеним, прошлим крпицама!

Жалосно, али шта да се ради! Идемо даље, освајајмо нове слободе, смјењујмо властодршце и надајмо се да ће ускоро бити боље. Истина, то ја кажем, док ЦК, пардон ДПС, подмладак мисли другачије! 

Жалосно! 

 

 

 

 

Најновији чланци

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...