Насловна Почетна Крвави октобар 1941. године: Осам деценија од злочина над Србима, крвава бајка...

Крвави октобар 1941. године: Осам деценија од злочина над Србима, крвава бајка није штедјела ни дјецу!

Током октобра 1941. године немачка окупациона власт извршила је низ крвавих злочина масовним стрељањима код Лознице, у Краљеву и у Крагујевцу. Историчар и вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Дејан Ристић каже за РТС да је то била порука окупатора да неће толерисати било какав отпор. Поред објављивања допуњених издања књига о жртвама тих злочина, Музеј је први пут продуцирао и филм о стрељању у Шумарицама, истиче Ристић.

У Краљеву се обележава Дан сећања на 80. годишњицу злочина у којем су немачки окупатори током Другог светског рата од 15. до 20. октобра стрељали више од две хиљада невиних цивила, док су се масовна убиства у Шумарицама и селима у околини Крагујевца трајала од 19. до 21. октобра 1941.

Поводом годишњице тих трагичних догађаја, Музеј жртава геноцида објавио је измењена и допуњена издања књига Име и број Станише Бркића и Идентитети жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941. Силвије Крејаковић.

Историчар и вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Дејан Ристић истиче да је посебно крвав октобар 1941. године, који су обележила три масовна злочина над цивилима – у Драгинцу код Лознице, у Краљеву и у Крагујевцу.

Ристић указује да је то била порука окупационих власти Србима да се било какав отпор неће толерисати и да га не сме бити као у Првом светском рату.

-Октобар 1941. је изузетно значајан и због своје трагичности, драматичности и поруке да се за слободу ваља и мора борити, каже Ристић.

У одмазди је, по познатој формули нациста предвиђеној само за Србе, стрељано 100 људи за једног убијеног немачког војника, а 50 за рањеног.

-Жртве стрељања у Краљеву били су радници фабрике вагона, већим делом мушкарци, а било је и бројних избеглица из других окупираних делова Југославије, углавном Словеније. Ту су били и Јевреји и Роми, реч је о масовном злочину против човечности, објашњава Ристић.

Поред краљевачког комплекса Спомен-парка управо стоји један велики вагон, симбол сећања на те избеглице.

Историчарка Мирјана Савић наглашава да је злочин против човечности, без преседана, у Краљеву од 15. до 20. октобра 1941. који су починиле јединице Вермахта, имао је снажан демографски удар на Краљево.

Убијено је најмање 2.198 људи, а база података још се употпуњује, додаје Савићева.

Гробље стрељаних простире се на 12 хектара, а идејно решење тог простора урадиле су архитекте Спасоје Крунић и Драгутин Ковачевић.

Централи део представљају мермерна обележја – сасечена стабла која представљају прекинут живот људи различитог доба.

Савићева наводи да је међу страдалима било 106 млађих од 18 година, а највећи број стрељаних били су људи у најбољој животној доби, од 25 до 55 година. Црвене стазе у спомен-парку између мермерних обележја, каже, симболизују крв која се лила у потоцима октобра 1941.

Према њеним речима, амфитеатар у оквиру комплекса прима неколико хиљада људи, а новијег датума је капела у којој треба да се нађу имена свих убијених.

Дејан Ристић каже да је у Крагујевцу идентификовано 2.796 жртава које су страдале између 19. и 21. октобра, и то не само у Шумарицама већ и у околним селима – укупно око 5.000 људи. Најмлађа жртва имала је само 12 година.

Музеј жртава геноцида жели да документарним филмом укаже на важност сећања на те догађаје. Ристић истиче да је недавно завршена продукција документарно-играног филма Србија већа од страха – предавања о тишини професора Павловића, који ће се премијерно бити приказан 21. октобра на РТС 1. Посвећен је злочину у Крагујевцу који се први пут приказује на документарно-играни начин.

Ристић напомиње и да је први пут Музеј жртава геноцида ушао у продукцију таквог филма, а љубазношћу Управе Парка „20. октобар”, комплетно дело снимљено је на аутентичним локацијама, у Шумарицама.

Најновији чланци

Иза затворених врата: Сартрова соба актуелних безбједњака!

Пише: Иван Милошевић Актуелни безбједњаци седам сати су разговарали иза затворених врата! Ово "иза затворених врата" подсјетило ме на истомимену драму Жан Пол Сартра. Уолико...

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...