Насловна Фељтони Козарска Дубица: Историјки час о геноциду над Србима у НДХ и устанку...

Козарска Дубица: Историјки час о геноциду над Србима у НДХ и устанку на Козари!

Одржан историјски час о геноциду над Србима у НДХ и устанку на Козари
Историјски час о геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и устанку на Козари вечерас је одржан у Народној библиотеци у Козарској Дубици у оквиру Књижевних сусрета на Козари.

Предавач Мирко Димић, виши кустос Спомен-подручја Доња Градина, рекао је новинарима да је предавање општи историјски преглед од настанка НДХ и свега онога што је пратило тај ток до првих злочина. Он је истакао да су кроз злочин геноцида покушали да уклоне православне Србе са ових простора да би дошло до вјерске и етничке промјене на овом подручју.

На срећу, наши преци су успјели да побиједе и тако смо се спасили, али је огроман број жртава поднесен у том периоду, поготово на подручја наше општине која је остала без 50 одсто становништва, и то само пописаних. Колико је још жртава било можемо само процјењивати, бројке су велике, несхватљиве данашњем цивилизованом човјеку – истакао је Димић.

Димић је нагласио да бројке свједоче о размјерама страдања, да је у систему јасеновачких логора укупно 700.000 убијених.

Што се тиче саме Козаре ту је на десетине хиљада људи убијено, бораца и цивила. На меморијалном зиду музеја на Мраковици пописано је више од 10.000 страдалих, углавном бораца, заробљених и транспортованих у логоре гдје су и убијени. Многобројна су стратишта у нашој и свим поткозарским општинама – рекао је Димић.

За чување културе сјећања Димић је истакао значај комеморативног скупа који се сваке године организује у Спомен-подручју Доња Градина, као и организоване посјете основаца и средњошколаца.

Директор Народне библиотеке Данијела Балабан рекла је да је програм који се организује у овој установи први пут ове године ушао у званичан програм Књижевних сусрета на Козари, као резултат иницијативе њихове матичне библиотеке, односно Народне библиотеке „Ћирило и Методије“ из Приједора.

Балабанова је појаснила да је договорено да се слична предавања организују у свим библиотекама матичног подручја, да су захваљујући доброј сарадњи са Јавном установом „Спомен-подручје Доња Градина“ организовали вечерашње предавање, те истакла да је ова тема веома битна.

Стално понављамо да је веома важно да се о страдању народа на овом простору током Другог свјетског рата стално говори, да се не везујемо само за неке датуме, него да током читаве године говоримо о томе – нагласила је Балабанова.

За вјерну публику, која је присуствовала и вечерашњем предавању, Народна библиотека у Козарској Дубици наставља да организује књижевне вечери, па ће за десетак дана угостити књижевника Владимира Кецмановића.

извор: ртрс

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...