Насловна Вијести Хроника Корисне нејасноће ДИК-а: Може и не мора, резултира спорни и неспорни!

Корисне нејасноће ДИК-а: Може и не мора, резултира спорни и неспорни!

Државна изборна комисије (ДИК) увојила је приговор представника Европа сад Јакова Милатовића којим се тражи објављивање коначних резултата у Подгорици.

У саопштењу достављеном Порталу РТЦГ, наводи се да Државна изборна комисије (ДИК) на данашњој сједници није утврђивала резултате избора у Подгорици пошто је то законска належност Изборне комисије Главног града већ је донијела Рјешење којим се приговор поднесен од Европе сад 29. новембра сматра усвојеним.

-Државна изборна комисија на данашњој сједници усвојила је Приговор Мр Јакова Милатовића, који је поднио у име изборне листе „ПОКРЕТ ЕВРОПА САД – ЗА ПОРГОРИЦУ“. Приговором се захтијевало да се утврди да је Изборна комисија Главног града пропустила да донесе одлуку у законском року од 24 сата од подношења приговора те да се сагласно Закону о избору одборника и посланика предметни приговор сматра усвојеним, истичу у саопштењу.

Како се наводи, након што је извршила увид у документацију Државна изборна комисија је закључила да је приговор којим се тражи утврђивање коначних резултата избора одржаних 23.10.2022. године поднешен Изборној комисији Главног града 29.11.2022. године.

-Државна изборна комисија донијела је Рјешење којим је утврдила је да се због пропуста ИКГГ да одрзи сједницу и одлуци у законском року од 24 часа, приговор Мр Јакова Милатовића бр. 5987/22 поднешен ИКГГ сагласно члану 109 став 3 сматра усвојеним, наводе у саопштењу.

На дневном реду данашње сједнице ДИК-а био је приговор који је раније Европа сад упутила Изборној комисији Подгорице.

У приговору се наводи да је сходно Члану 99 Закона о избору одборника и посланика, Изборна комисија Главног града била дужна да најкасније у року од 15 дана од дана одржавања избора, односно до 7. новембра, прогласи коначне резултате избора и исте објави у Службеном листу Црне Горе.

-Међутим, до овога није дошло због незаконитог поступања Предсједника изборне комисије Главног града, који је своје и привилегије своје партије ставио испред слободно изражене изборне воље грађана Подгорице и тиме омогућио Ивану Вуковићу да спроводи своју губитничку одмазду на уштрб јавног интереса, због чега се Главни град тренутно налази у функционалном хаосу, истиче се у приговору.

Како се наводи у приговору, чињеница је да се предсједник Изборне комисије Главног града више пута оглушио о закон када је прво избјегавао да закаже сједницу, за шта је Државна изборна комисија већ утврдила да нема право да уради, па затим са исте бјежао, за шта је Државна изборна комисија такође утврдила да нема право да уради.

Позвали су Вукчевића да поступи по упутствима Државне изборне комисије и омогући несметан рад комисије којом предсједава.

-Овим путем позивамо Вукчевића да се окане злоупотребе својих овлашћења и дубиозних правних тумачења да је дужан да суспендује проглашење коначних резултата избора док се његова партија не смилује на уставноправни поредак Црне Горе, већ поступи по упутствима Државне изборне комисије и омогући несметан рад комисије којом предсједава, истиче се у приговору.

Подсјећамо, предсједник Изборне комисије Главног града Веселин Вукчевић заказао је сједницу тог тијела за сјутра у 15 сати.

На дневном реду су приговори три бирача и члановима је достављено упуство Државне изборне комисије по питању проглашења коначних изборних резулата.

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Формирати нову владу, постојећа левитира!

Потпредсједник ДНП-а и посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић, позвао је још једном све чланице парламентарне већине од 30. августа да се...
video

У „Аеродромима“ весело: Маида Муратовић, турбо фолк пјевачица, постала члан ПР тима!

Турбо фолк пјевачица Маида Муратовић нови је члан ПР тима Аеродрома Црне Горе, пише Портал Стандард. Муратовић,према незваничним сазнањима Стандарда, кадар је Грађанског покрета УРА. Из...

Због Русије: Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара!

Удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда јуче су саопштила да се повлаче из Међународне федерације новинара (ИФЈ) због, како су навели, присуства...

Тања Фајон на радном задатку: У Словенији открила два шпијуна – наравно, руска!

Министар спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је данас да су два страна држављана оптужена за шпијунажу припадници руске обавјештајне службе. Фајонова је навела да...

Америка педаљ мога села: Бечић и Ник схватили – избори се добијају у Вашингтону!

Пише: Иван Милошевић Јуче Алекса, данас Ник Ђељошај, сјутра већ ко зна ко, али ови наши политичари се не ваде из Вашингтона! По томе колико...