Насловна Почетна Корона и бакрачи: У школу у Спужу ушуњала се шуга!

Корона и бакрачи: У школу у Спужу ушуњала се шуга!

Два ученика Основне школе „Његош“ у Спужу имају заразну кожну болест шугу, па ће се настава до петка организовати онлајн, казала је директор школе Смиљка Павићевић.

Мајке двоје ученика пријавиле су да је дерматолог код њихове дјеце регистровао шугу. Дјеци је прописана одговарајућа терапија, а родитељи су добили савјет како да се изборе са паразитом. Такође, дат је савјет да дјеца не иду у школу док се болест не излијечи, изјавила је Павићевић.

Она је, како пише „Дан“, истакла да је о појави шуге обавијестила родитеље осталих ученика, дала општи опис симптома које је преузела са странице Института за јавно здравље и савјетовала их да по евентуалној појави истих, одмах ступе у контакт са одабраним љекаром.

Вијест о овој појави послала сам дописом Министарству просвјете, науке, културе и спорта, а у разговору са савјетницом за основно образовање обавијестила сам да ће се урадити ДДД објекта, ради сваке сигурности. Надаље, о појави шуге обавијестила сам инспекторку за здравствено-санитарну инспекци ју која је, између осталог, узела податке о школи и здравственим ковид мјерама које се у школи спроводе и упутила да о овој појави обавијестим ИЈЗ, навела је Павићевић.

Директорица је навела да се током сриједе, четвртка и петка због употребе хемикалија приликом ДДД настава изводи онлајн, о чему је донијела одлуку на основу Општег закона о образовању и васпитању, а о чему су сви родитељи обавијештени од стране одјељењских старјешина.

У школи се спроводе све мјере ковид заштите тако да је пренос шуге у школи немогућ, с тим да су дјеца у школи најдуже два и по сата. Остаје сасвим довољно времена, а и прилика за пренос, ако се родитељима не скрене пажња и ако не буду упознати са информацијом. Дакле, никаквих разлога нема за забринутост, вјерујемо да ће наши родитељи реаговати адекватно и сачувати своју дјецу и себе од ове непријатности, закључила је Павићевић.

Педијатар у Дому здравља Подгорица Рајка Пајовић објашњава да је шуга паразит који буши канале у кожи и ту полаже јаја и изазива интензиван свраб.

Препознаје се тако што се јавља свраб, најчешће по стомаку, препонама, шакама, дојкама, поготово у вечерњим часовима. Шуга се преноси директним контактом, обично у породичној средини и школи, преко предмета и руку. Постоји више средстава за лијечење, од препарата на бази сумпора, као и неких других фармаколошких препарата, појашњава Пајовић.

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...