Насловна Политика Коначно нешто паметно, Јелена Боровинић Бојовић: Прво идем у Београд и то...

Коначно нешто паметно, Јелена Боровинић Бојовић: Прво идем у Београд и то у мају!

Односи Црне Горе са Србијом треба да буду братски, пријатељски и најблискији могући, па је у том смислу логично да прва званична посјета предсједнице Скупштине Главног града Подгорице буде управо радна посјета Скупштини Града Београда, саопштила данас др Јелена Боровинић Бојовић на састанку са отправницом послова Амбасаде Србије у Подгорици Јелисаветом Чолановић.

Из Главног града наводе да је договорено да се посјета реализује током следећег мјесеца, а поред Градске скупштине укључиће и још један број значајних органа и институција у Београду.

Саговорнице су се сложиле да двије земље и њихови главни градови имају неисцрпан потенцијал за сарадњу на свим пољима, од економије, привреде, туризма до саобраћаја, здравства и културе. Договорено је да се иницирају заједнички пројекти којима би се аплицирало за средства из ИПА фондова, и исказана спремност за сарадњу у оквиру регионалних иницијатива истичући Отворени Балкан као шансу за јачање повезаности и сарадње у региону, неки су од закључака сусрета.

-Сви видови регионалне сарадње која би била могућа кроз иницијативе попут Отвореног Балкана подстакли би додатно увезивање друштава и, што је најважније, олакшали би и подигли на значајно већи ниво квалитет живота људи у свим земљама Западног Балкана, поручила је Боровинић Бојовић.

Чолановић је истакла да Отворени Балкан није пандан другим регионалним иницијативама, већ, како је нагласила, “механизам који има за циљ олакшавање и поједностављивање живота обичних људи на свим пољима, а посебно када је ријеч о привреди, тржишту радне снаге, здравству и образовању”.

Из градске управе наводе да су саговорнице посебну пажњу у разговору посветиле питањима родне равноправности, спречавању насиља над женама и превенцији вршњачког насиља. Чолановић је честитала Боровинић Бојовић на чињеници да је прва жена на челу Подгоричког парламента, а саговорнице су се сагласиле да једна од тема која мора да буде у фокусу јесте оснаживање улоге жена у друштву.

-Договорено је да се иницира интензивнија сарадња Туристичке организације Подгорице са туристичким организацијама Београда и Србије како би се у већој мјери афирмисали потенцијали Подгорице у области туризма, напомињу из градске управе.

Посебан значај, по оцјени саговорница, с обзиром на то да је ријеч о двије блиске земље са заједничком историјом, има сарадња у области културе, а први заједнички пројекти у наредном периоду могу се очекивати у музици, театру и библиотекарству.

Најновији чланци

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

БОСАНСКИ КАО ХАШКИ СУД: Одбачена оптужница против припадника Армије БИХ због злочина над Србима у Јошаници!

-Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је...

ПОЛИЦИЈА СКОНТАЛА: Копаче из Србије плаћали Црногорци – тунелџије на вријеме побјегле!

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да је ријешен случај обијања депоа Вишег суда у Подгорици, те да имају доказе да су у...