Насловна Почетна УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ ЧЕТНИЧКОГ ЗБЈЕГА: Комунистички масакр у Словенији!

УОЧИ ГОДИШЊИЦЕ ЧЕТНИЧКОГ ЗБЈЕГА: Комунистички масакр у Словенији!

Почетком децембра 1944. кренуло је између 8.000 и 12.000 црногорских четника и око 3.000 избеглица на голготни пут да би избегли долазак партизанских снага и успоставу комунистичке власти. Ослободиоци нису доносили ништа добро својим противницима из вишегодишњег грађанског рата под окупацијом, а што су ликвидације националне интелигенције по уласку партизанских снага у Цетиње новембра 1944. јасно показале. 
Тегобни марш ишао је преко црногорских, санџачких, босанских брда и долина, све док се колона није нашла поражена усред Лијевча поља 6–7. априла 1945. године. У нестварној нади да стигне до савезника, Павле Ђуришић као неоспорни вођа црногорске националне војске и збега, дошао је у сукоб с генералом Михаиловићем, покушао да пактира с црногорским сепаратистима Секуле Дрљевића који су рат проводили у окриљу власти НДХ. Усташке снаге приморале су измучене Црногорце на предају и претвориле их у Црногорску народну војску, која ће се повлачити на запад крајем априла и почетком маја. Павла Ђуришића и остале војно-политичке лидере колоне ликвидираће у Јасеновцу само који дан пред улазак партизанских снага. По преласку на територију Словеније на Ђурђевдан 1945. Црногорци су одбацили Дрљевићеву команду и продужили даље као оно што су били – четници. До Зиданог Моста те снаге су дошле 7–8. маја 1945. Зидани Мост, словеначко друмско месташце уз ток реке Саве, и дан-данас је значајна друмско-железничка раскрсница. Партизанске снаге заробљавају црногорске четнике и избеглице на више места у Словенији, 12–24. маја 1945. године. 

 

Али, највећи део црногорске колоне није био заробљен у зони Зиданог Моста, већ је прошао ту деоницу крећући се потпуно закрченим путевима према Дравограду и старој југословенској граници. Покрет четника и народа уз поједине борбе трајао је до јутра 15. маја 1945. године. Највећи део црногорског великог збега стићи ће да пређе аустријску границу и преда се Британцима у месту које Словенци зову Плиберк, а Немци Блајбург. Ту на пољу око вароши сместили су се тог јутра црногорски четници и народ који их је пратио. Како пише један од преживелих: „Десно су усташе с хрватском заставом, лево четници са српском. Четничку je заставу развио командант пљеваљске бригаде Јеловац.” Међутим, долазак и појава британске војске нису били пријатељски. Они с тенковима окружују Црногорце, као и хрватске усташе.

Преговарачи су отишли према британској команди у дворцу поред варошице. Војска и народ су остали на околним пољанама, у ишчекивању. Британци су их, после разјашњавања шта траже, одмах упутили у најближу партизанску команду.

Милан Баста, партизански комесар дивизије, коме су се Црногорци пројавили, имао је значајну улогу око приморавања њихових снага да се предају и врате преко границе. Сутрадан, 16. маја, колона се под британским притиском и партизанским уверавањима да ће све бити у реду покренула назад у Југославију, ка Дравограду.

Колико је могло да буде заробљено црногорских четника и народа на пољанама код Блајбурга, Плиберка? У депеши од 16. маја у 7 и 20 часова, штаб 3. армије извештава Генералштаб ЈА да је 15. маја увече на граници заробљено 5.000 четника. Милан Баста наводи сличну процену: „Лично сам 16. маја 1945. прошао поред целе заробљене четничке колоне која је марширала преко Преваља–Шоштања ка Дравограду. Према мојој процени и изјавама, четника је у колони могло бити око 6.000, укључујући у тај број и неколико стотина до хиљаду избеглих цивила.”

Ова маса људи је после тегобног тродневног марша стигла у Марибор, где је смештена у привременом логору. Заробљеници из те највеће групе, после издвајања жена и деце, стрељани су на брдско-планинским местима Похорја и око Светог Ареха 20–22. маја 1945. Нико није организовао никакво суђење, само су невољници пописани према припадности срезовима. Остале групе заробљене на другим местима у Словенији стрељане су на местима код Храстника, Камника, Радовљице, Шентвида и у Кочевском Рогу. Грађански рат под окупацијом, односно комунистичка револуција, подразумевао је радикалан обрачун с противницима у њему. Иста националност, регионална, па чак и братствена, породична блискост, нису биле препрека да победници приступе темељном искорењивању поражених.

За разлику од хрватског случаја, где у данашњој националној митологији постоје термини „Блајбург” или „крижни пут” и за које се зна тачно шта означавају, у црногорској нарацији Другог светског рата не постоје та два термина. И поред чињенице да се највећи део црногорских националних снага и избеглица предао такође у Блајбургу и потом прошао „крижни пут”, у црногорској историјско-политичкој митологији постоји само термин „Зидани Мост”, који обухвата предају (хрватски „Блајбург”), али и страдање и ликвидације („крижни пут”).

Црногорски невољници су тако били и у данас „хрватском” Блајбургу, који је прешао, међутим, у митологију хрватског народа или његове емиграције. У расподели митских имена, Црногорцима је додељен само „Зидани Мост”. Њихове блајбуршке жртве су деценијама биле заборављене.

Извор: политика, др Бојан Димитријевић, Научни саветник, Институт за саврeмену историју, Београд ( текст објављен 20, маја 2019. године)

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...