Насловна Почетна Комунисти јуче одали пошту Титу: И данас ћуте о томе да је...

Комунисти јуче одали пошту Титу: И данас ћуте о томе да је Броз наредио бомбардовање Подгорице, најжешће је било 5.маја 1944!

Јуче су се комунисти окупили око Титовог споменика, одверглали оде своме вођи и заклели се да и даље не скрећу са његовог пута. Срећом, међу окупљенима није било младих, па превејани комунисти нијесу имали кога да мажу комунистичким лажима о успјесима социјалистичке револуције. Четири деценије након Титове смрти на видјело дана испливавају документи о томе ко је бирао мете за савезничко бомбардовање српских градова током Другог свјетског рата, међу којима је Подгорица била на првом мјесту. Наш град је бомбардован 82 пута, сравњен је са земљом, а постоје озбиљне сумње да је све то било масло Јосипа Броза. Међутим, превејаним комунистима џаба да причаш, они и данас верглају пионирске пјесмице и само што не носе штафете.

Важније од данашњих комуниста је да се подсјетимо како је то било у Подгорици прије 77 година.

На данашни дан 1944. године, авиони савезника у Другом свјетком рату Подгорицу су, буквално, сравнили са земљом. Подгорица је тада била град са око 15.000 становника и није имала никакав стратешки значај. Стара престоница, Цетиње, била је центар Зетске бановине за вријеме Краљевине Југославије и центар окупационих власти.

Међутим, 5. маја 1944. године, баш на Подгорицу бачено је више од 400 тона бомби. Не зна се тачан број жртава, процјене се крећу од 320 до 800 погинулих, а више од 200 људи је теже рањено.

Почев од 23. септембра 1943. године, када су савезници први пут бомбардовали Подгорицу, рачуна се да је у њеним рушевинама погинуло више од 2.000 грађана.

У данима који су претходили петомајском бомбардовању, савезнички авиони су бацали летке, на којима су обавјештавали становнике Подгорице да се сви окупе у центру града, као би избјегли страдање. И Радио Лондон је слао исте сигнале. Савезници су 5. маја у 13.10 сати, започели жестоко бомбардовање. Гађали су управо – центар града.

У бомбардовању је учествовало 116 УСАФ бомбардера Б-24. Оно што нису успјели тог 5. маја, урадили су 6. и 7. новембра исте године, па је тако Подгорица потпуно уништена. Свједоци су говорили да су после бомбардовања, авиони митраљирали, чисто да докрајче оно што бомбардери нису.

Порушено је 80 одсто стамбеног фонда, а уништена је комплетна градска инфраструктура. И шта није уништено, тешко је оштећено.

Питање – зашто је Подгорица бомбардована, никада није добило одговор. Не зна се тачно ни ко је наредио бомбардовање. Помиње се да је то Тито тражио лично, али нема материјалних доказа. Нико није ни потврдио тврдњу да су Подгорица, као и неки други градови у некадашњој Краљевини Југославији, бомбардовани као алтернативни циљеви, јер савезнички авиони нису имали довољно горива да досегну румунска нафтна поља, гађају их и безбједно се врате.

Никада нико није одговарао за овај злочин.

Подгорица је, иначе, у Другом свјетском рату бомбардована укупно 82 пута. Почев од 6. априла 1941, када ју је гађала Луфтвафе.

Укупан број жртава свих бомбардовања Подгорице у Другом свјетском рату, такође никада није прецизарн.

Различити извори помињу између двије и четири хиљаде жртава.

У Подгорици, у кругу бивше зграде СДК, постоји споменик, посвећен невиним жртвама бомбардовања Подгорице у Другом свјетском рату.

 

Најновији чланци

Епископ Јоаникије у Острогу: Космет је наше духовно огњиште!

-Страдално, али славно и благословено Косово и Метохија, је наше духовно огњиште, и са њима држимо, као што смо увијек држали јединство са са...

Обиљежен Дан ВРС, Додик: Војска Српске свијетли образ Срба!

Служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у касарни "Козара" у Бањалуци обиљежен је 12. мај - Дан ВРС...

Након вишемјесечних (д)оговарања: Усвојени тужилачки закони, Катнић и Станковић да мало одморе!

Скупштина Црне Горе усвојила је измјене и допуне Закона о државном тужилаштву. За измјене тог закона гласало је 41 посланик власти. У вријеме гласања...

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...