Насловна Вијести Свијет Комични Хрвати: Увијек смо били на правој страни историје!?

Комични Хрвати: Увијек смо били на правој страни историје!?

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је у спомен-парку Брезовица код Сиска да антифашизам није искорјењив, да неће тек тако нестати и да је Хрватска била на правој страни историје.

Тај коријен је дубок јер то је саставни дио хрватског пута, једна од оних жила која чини наш коријен, рекао је Милановић поводом Дана антифашистичке борбе, 22. јуна, који се обиљежава на дан када је прије 81 године у шуми Брезовца основан први партизански одред и прва антифашистичка јединица у овом дијелу Европе.

Он је истакао да је први хрватски партизански одред и покрет који је из њега израстао „позиционирао хрватски народ на мирнију и сигурнију страну историје“.

-Без тих људи и без оних који су их организовали, хрватско име и хрватска репутација били би окаљани како нису били окаљани никада у историји, нагласио је Милановић у говору који је пренијела његова прес служба.

Он је казао да је НДХ била злочиначки пројект, а да чињеница да је већ послије три мјесеца формиран први хрватски партизански одред, састављен већином од Хрвата, говори да Хрвати ту државу нису прихватили.

-Једна потпуно сулуда, ничим објашњива политика пријетила је да баци невјероватну срамоту, криж на хрватски народ, додао је хрватски предсједник.

Он је рекао да из чињеница да су они који су основали први партизански одред већином били Хрвати, али, прије свега, комунисти, припадници тајне организације којом је било управљано првенствено из Москве, и чији циљ је био совјетска Хрватска. Међутим, нагласио је да су то чињенице које нису лоше, никога не боле и никога не треба да сметају, али које су истина.

-Као што је истина да је савез по оружју Срба и Хрвата, тих неколико година Другог свјетског рата једна од највеличанственијих ствари која се догодила, оцијенио је Милановић.

Он је истакао да су послије рата почињени и злочини над губитничком војском који није хтјела да се преда, да се о томе ћутало, али да оне који нису о томе говорили не треба осуђивати, јер је било такво вријеме. Комунисти су, указао је, после рата водили рачуна и о националним интересима, међу осталим о томе да се територији Хрватске, посебно дјелови Далмације и Истре, припоје хрватској држави.

Милановић је истакао да је Хрватска на правој страни историје, на побједничкој страни.

-Наши преци борили су се на страни добра и о томе морамо говорити цијело вријеме. Чињеница је да смо овдје, на догађају, који је и даље хрватски државни празник, који се организује под покровитељством хватске владе, говори да за антифашизам у Хрватској опасности нема. Али да би он живио као сјећање, треба радити с млађима, указао је хрватски предсједник.

Најновији чланци

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...

Црногорски Кадирови или полемика Милорада и Ника: Вељесрпски Великоалбанци и Вељемонтенегрински Црногорци!

Пише: Иван Милошевић Симпатична ова полемика Милорада Поповића и Ника Ђељошаја. Милина их читати, све врца од таквих глупости да не знаш одакле да почнеш,...

Дритану сви исти: Црква и Мираш и он носи мантију!

Премијер Дритан Абазовић позвао је митрополита Црногорске православне цркве Михаила да Влада и ЦПЦ потпишу Темељни уговор. Абазовић је јутрос одговорио митрополиту ЦПЦ и изразио...

Петар Смоловић (ДПС): Организујемо комунистичку прославу 13. јула, Дритан да нам да паре и војску!

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић најавио је да ће централна прослава 13. јула, Дана државности и Дана устанка, бити организована у Бијелом Пољу. -На...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (9)!

Пише: Миљан Станишић ОПШТЕНАРОДНИ ЈУЛСКИ УСТАНАК Одлуку о отпочињању устанка донио је ПК КПЈ у Стијени Пиперској 8. јула. Вијест о проглашењу „независности“ Црне Горе под...