Насловна Почетна Ко то тамо пјева или небитна о битном: Ко неће са ДПС-ом...

Ко то тамо пјева или небитна о битном: Ко неће са ДПС-ом неће у Европу, споразум побједника избора шизофреничан!

Споразум већине од 30. августа у којем је прва ставка да ниједна партија не жели у коалицију са ДПС-ом, док су европске интеграције на дну, је политичка шизофренија, оцијенила је извршна директорица Центра за грађанско образовање Далиборка Уљаревић, у емисији “Знам да знаш” Градске телевизије.

У политици је врло ‘политички непаметно’ закуцавати се са ким ћете персонално сарађивати или не. Треба да вас опредјељују принципи и интереси у датој ситуацији. Да ли то значи да у Скупштини такође нећете гласати са ДПС-ом, уколико је ријеч о законима од јавног интереса, упитала је Уљаревић.

То је, наглашава, у потпуној у супротности са оним што је први споразум предвиђао, што се и сада као нека врста обећања провлачи, а то је да неће бити реваншизма, јер ви не процјењујете више људе по томе што они знају и могу, него по томе којој партији припадају.

Закуцавати се на тај начин ‘Никада више са ДПС-ом’, независно од тога што сва критика ономе што је била претходна власт ДПС-а стоји, није, сматра, учинковито и не може да разријеши ову кризу.

На крају, та ће вам већина требати за одлуке у некој Скупштини Црне Горе, додаје Уљаревић.

Дритан Абазовић, истиче, није добио подршку као премијер да би потписивање Темељног уговора са Црквом Србије поставио као приоритет.

Тада су потпуно други приоритети постављени, а он је подршку изгубио када је те приоритете другачије посложио, тј. опет отворио питања која су наставила да дијеле и политичке субјекте у Црној Гори и друштво, и самим тим да фактички блокирају наш пут ка ЕУ, оцијенила је Уљаревић.

У овом тренутку, додаје, може се само лицитирати ко би могао бити нови премијер.

Знамо да је Андрија Мандић, један од лидера ДФ-а, ту кандидатуру и сам истакао. Несумњиво да ће актуелни премијер у техничком мандату, Дритан Абазовић, имати исту врсту амбиције или макар да има неку другу позицију у тој хијерархији. Да ли ће Алекса Бечић у тој расподјели имати понуду да поново буде предсједник Скупштине или да буде у извршној власти, то је друго питање, казала је Уљаревић.

Она је закључила да је основно да ли правите свјесно Владу са неким ко је потпуно непожељан партнер Западу, чиме се Црна Гора удаљава од ЕУ, или правите владу која може да буде партнер Западу и која би радила на демократизацији црногорског друштва.

Најновији чланци

video

Краљевина Југославија: Зашто је убијен српски краљ?

Ко је извршио убиство српског краља и зашто? Како је краљ планирао да се се супростави надолазећој опасности од нацистичке Немачке? Који су разлози...

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...