Насловна Магазин Катастрофа: У Шавнику средњу школу уписала два ђака!

Катастрофа: У Шавнику средњу школу уписала два ђака!

Празне ђачке клупе страх је, али и реалност са којом би се у блиској будућности могли сусрести Шавник, Плужине и Жабљак. Са нешто мање од 400 основаца, те испод 200 средњошколаца у овим општинама, број ученика драстично пада из године у годину. Најтежа ситуација је у Шавнику, гдје су основну школу уписала четири, а средњу свега два ђака.

-Било је по три одјељења и свако одјељење је бројало орјентационо 28-30 ученика, казао је бивши просвјетни радник Божидар Пејовић.

Пејовић памти почетак просвјетне каријере на Жабљаку прије 40 година, када су школе испод Дурмитора врвиле од дјеце. Ипак, миграције и сиромашење сјевера довели су до све мањег броја ученика у клупама у Жабљаку, Шавнику и Плужинама. Основну и средњу школу у ове три општине похађа нешто мање од 600 ђака.

Године 1995. је овдје било уписно 492 ученика, а прошле године школу је похађало 211 ученика. То се види да је пад од 280 за ове године. Значи, годишње се изгуби око десет ученика и мање”, рекао је директор ОШ “Душан Обрадовић, Жељко Миљић.

У предстојећој школској години на Жабљаку ће по први пут бити мање од 200 основаца, од чега 24 у првом разреду. У Плужинама ће бити десет првака од 130 ученика. Најгора ситуација је у Шавнику. Од 62 ђака у основној школи, свега четири ће похађати први разред.

Ако овако настави пријети нам опасност да једноставно средње образовање буде укинуто. Једноставно из разлога што недостаје дјеце, рекао је директор Школског центра Шавник Бајо Зорић.

Бројна подручна одјељења у Шавнику, Жабљаку и Плужинама су затворена. Становништво се убрзано расељава, а као главни разлог наши саговорници наводе уништену привреду у овим општинама.

-Сљедећи разлог је што је пољопривреда уништена, што је село напуштено. Онда, зими су тешке, љети се много ради и тако сви избјегавају рад, сви некако желе олако да зараде, брзо да зараде, а да не раде ништа, додао је Пејовић.

А када је на сјеверу ситуација таква, Божидар закључује:

Све је мање игре, дјечје граје, све је мање ђака у клупама.”

Шавник ће у наредној школској години од укупно 18 имати два нова средњошколца. У Плужинама ће средњу школу похађати 64 ђака, на Жабљаку 115.

Извор: ЦДМ

Најновији чланци

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...

Владислав Маслеников, руски амбасадор: Антируске потезе црногорске власти не подржава народ, сваки дан добијамо честитке обичних људи!

-Не по први пут, кораке Владе Црне Горе пропраћује „фејк“ неутемељена кампања шпијуноманије у црногорским медијима. Разумије се да неће најновије непријатељске активности Подгорице...