Насловна Магазин Катастрофа: У Шавнику средњу школу уписала два ђака!

Катастрофа: У Шавнику средњу школу уписала два ђака!

Празне ђачке клупе страх је, али и реалност са којом би се у блиској будућности могли сусрести Шавник, Плужине и Жабљак. Са нешто мање од 400 основаца, те испод 200 средњошколаца у овим општинама, број ученика драстично пада из године у годину. Најтежа ситуација је у Шавнику, гдје су основну школу уписала четири, а средњу свега два ђака.

-Било је по три одјељења и свако одјељење је бројало орјентационо 28-30 ученика, казао је бивши просвјетни радник Божидар Пејовић.

Пејовић памти почетак просвјетне каријере на Жабљаку прије 40 година, када су школе испод Дурмитора врвиле од дјеце. Ипак, миграције и сиромашење сјевера довели су до све мањег броја ученика у клупама у Жабљаку, Шавнику и Плужинама. Основну и средњу школу у ове три општине похађа нешто мање од 600 ђака.

Године 1995. је овдје било уписно 492 ученика, а прошле године школу је похађало 211 ученика. То се види да је пад од 280 за ове године. Значи, годишње се изгуби око десет ученика и мање”, рекао је директор ОШ “Душан Обрадовић, Жељко Миљић.

У предстојећој школској години на Жабљаку ће по први пут бити мање од 200 основаца, од чега 24 у првом разреду. У Плужинама ће бити десет првака од 130 ученика. Најгора ситуација је у Шавнику. Од 62 ђака у основној школи, свега четири ће похађати први разред.

Ако овако настави пријети нам опасност да једноставно средње образовање буде укинуто. Једноставно из разлога што недостаје дјеце, рекао је директор Школског центра Шавник Бајо Зорић.

Бројна подручна одјељења у Шавнику, Жабљаку и Плужинама су затворена. Становништво се убрзано расељава, а као главни разлог наши саговорници наводе уништену привреду у овим општинама.

-Сљедећи разлог је што је пољопривреда уништена, што је село напуштено. Онда, зими су тешке, љети се много ради и тако сви избјегавају рад, сви некако желе олако да зараде, брзо да зараде, а да не раде ништа, додао је Пејовић.

А када је на сјеверу ситуација таква, Божидар закључује:

Све је мање игре, дјечје граје, све је мање ђака у клупама.”

Шавник ће у наредној школској години од укупно 18 имати два нова средњошколца. У Плужинама ће средњу школу похађати 64 ђака, на Жабљаку 115.

Извор: ЦДМ

Најновији чланци

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

БОСАНСКИ КАО ХАШКИ СУД: Одбачена оптужница против припадника Армије БИХ због злочина над Србима у Јошаници!

-Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је...

ПОЛИЦИЈА СКОНТАЛА: Копаче из Србије плаћали Црногорци – тунелџије на вријеме побјегле!

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да је ријешен случај обијања депоа Вишег суда у Подгорици, те да имају доказе да су у...