Насловна Политика Каква роба, таква влада: Дритан продаје шверцоване цигарете, савјетују га Енглези!

Каква роба, таква влада: Дритан продаје шверцоване цигарете, савјетују га Енглези!

Црна Гора је од почетка маја заплијенила око 150 хиљада пакета цигарета. Из Управе прихода и царина кажу да се заплијењене цигарете чувају на тајној локацији, док се не одлучи шта ће бити с њима. Премијер сматра да их треба продати, међународни партнери поручују да се цигарете морају уништити. Радна група тражи рјешење, а коначну одлуку донијеће Влада.

Цигарете које су заплијењене у претходном периоду складиштене су на истом мјесту, поручују из Управе прихода и царина, али не откривају којем.

Цигарете се тренутно налазе на сигурној локацији која је под надзором Управе прихода и царина. Таква одлука је донесена прије свега због тога што је то велика количина цигарета, око 150 хиљада пакета је заплијењено у посљедњих мјесец и по. Мислим да ниједна земља у Европи није за тако кратко вријеме заплијенила толику количину те врсте акцизне робе, каже Радоје Мијушковић из Управе прихода и царина.

Велика запљена створила је и велику дилему – шта радити с цигаретама. Савјет је стигао из британске амбасаде.

-Обезбиједили смо вашим властима савјетодавну подршку и подијелили добру праксу Уједињеног Краљевства о томе шта радити са заплијењеном робом у складу с међународним протоколима, а то је да се уништи због питања њеног квалитета, здравствених стандарда и права интелектуалне својине, каже британска амбасадорка Карен Медокс.

Од продаје заплијењених цигарета, Црна Гора могла би зарадити неколико десетина милиона еура. Због тога, одлука о њиховом уништавању, за премијера Дритана Абазовића, није једноставна.

Ако то буде 10, 20, 30 милиона, мислим да би то било спектакуларно, треба да знамо да толико кошта један Клинички центар. Дакле, то би заиста помогло нашој економији и ми то треба да одрадимо. Али, уколико се нико не пријави, знате да оне имају рок трајања, ми ћемо бити принуђени да их уништимо и самим тим ће се на то ставити тачка, казао је премијер.

Да Влада стави тачку на ову причу, помоћи ће јој радна група коју је формирало Министарство финансија, а која разматра да ли ће цигарете бити продате или уништене.

-Ми, наравно, изузетно цијенимо наше међународне партнере и њихове сугестије и јасна нам је њихова забринутост и њихов став да се шаље једна одређена порука ако поступимо на један начин или други. Тако да то треба извагати, видјети шта су приоритети. Ја не сумњам да ће радна група донијети исправну одлуку, каже Мијушковић.

Уколико радна група донесе, а Влада подржи одлуку да се цигарете продају, за то ће вјероватно бити неопходно да се усвоји посебан закон у Парламенту.

Извор: ЦДМ

 

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...