Насловна Политика Каква роба, таква влада: Дритан продаје шверцоване цигарете, савјетују га Енглези!

Каква роба, таква влада: Дритан продаје шверцоване цигарете, савјетују га Енглези!

Црна Гора је од почетка маја заплијенила око 150 хиљада пакета цигарета. Из Управе прихода и царина кажу да се заплијењене цигарете чувају на тајној локацији, док се не одлучи шта ће бити с њима. Премијер сматра да их треба продати, међународни партнери поручују да се цигарете морају уништити. Радна група тражи рјешење, а коначну одлуку донијеће Влада.

Цигарете које су заплијењене у претходном периоду складиштене су на истом мјесту, поручују из Управе прихода и царина, али не откривају којем.

Цигарете се тренутно налазе на сигурној локацији која је под надзором Управе прихода и царина. Таква одлука је донесена прије свега због тога што је то велика количина цигарета, око 150 хиљада пакета је заплијењено у посљедњих мјесец и по. Мислим да ниједна земља у Европи није за тако кратко вријеме заплијенила толику количину те врсте акцизне робе, каже Радоје Мијушковић из Управе прихода и царина.

Велика запљена створила је и велику дилему – шта радити с цигаретама. Савјет је стигао из британске амбасаде.

-Обезбиједили смо вашим властима савјетодавну подршку и подијелили добру праксу Уједињеног Краљевства о томе шта радити са заплијењеном робом у складу с међународним протоколима, а то је да се уништи због питања њеног квалитета, здравствених стандарда и права интелектуалне својине, каже британска амбасадорка Карен Медокс.

Од продаје заплијењених цигарета, Црна Гора могла би зарадити неколико десетина милиона еура. Због тога, одлука о њиховом уништавању, за премијера Дритана Абазовића, није једноставна.

Ако то буде 10, 20, 30 милиона, мислим да би то било спектакуларно, треба да знамо да толико кошта један Клинички центар. Дакле, то би заиста помогло нашој економији и ми то треба да одрадимо. Али, уколико се нико не пријави, знате да оне имају рок трајања, ми ћемо бити принуђени да их уништимо и самим тим ће се на то ставити тачка, казао је премијер.

Да Влада стави тачку на ову причу, помоћи ће јој радна група коју је формирало Министарство финансија, а која разматра да ли ће цигарете бити продате или уништене.

-Ми, наравно, изузетно цијенимо наше међународне партнере и њихове сугестије и јасна нам је њихова забринутост и њихов став да се шаље једна одређена порука ако поступимо на један начин или други. Тако да то треба извагати, видјети шта су приоритети. Ја не сумњам да ће радна група донијети исправну одлуку, каже Мијушковић.

Уколико радна група донесе, а Влада подржи одлуку да се цигарете продају, за то ће вјероватно бити неопходно да се усвоји посебан закон у Парламенту.

Извор: ЦДМ

 

Најновији чланци

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ: Јача углед Србије у муслиманском свијету!

У муслиманском свету Србија има и велики углед и државе које је подржавају. Успева да развија све боље односе са неким државама које су...

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА ДРИТАНОВУ ВЛАДУ: Кријете свјетске криминалце, а Куртију испоручујете Србе, неће моћи!

Након злочиначког убиства тројице Срба у Бањској немам дилему да је званична Подгорица стала на страну куртизоване „државе Косово“, настале на геноциду и прогону...

ПОВОДОМ ПОБУНЕ БОШЊАКА ЗБОГ ПОПИСА – ИСТРАЖУЈЕМО: МУСЛИМАНИ И АЛБАНЦИ ИЗ ПЛАВА И ГУСИЊА УБИЛИ 1600 СРБА, ОД ИЗВИЊЕЊА НИ ТРАГА!

Пише: Иван Милошевић Овај текст настао је из људског револта због позива Бошњака, како домаћих, тако и оних из свијета, да се попис одложи, јер,...

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Ко има кључ мира да га употреби на Космету!

Патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у храму Светог Саве на Врачару и у беседи поручио да је данас више него...

ЗБЦГ: Против пописа су они који желе да сакрију своју имовину, ДПС користио ранију статистику за крађу избора!

Из Коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) су казали да одлагања пописа неће бити и поручили да ће он открити да Црна Гора има...