Насловна Магазин Када Монтенегрини пишу, Божидар Пророчић: Нема њих без њих, Црна Гора њихова...

Када Монтенегрини пишу, Божидар Пророчић: Нема њих без њих, Црна Гора њихова имовина!

Доњи текст је еклатантан примјер ДПС-овског испирања мозга и стварања Срба и Србије као метафизичких непријатеља Црне Горе и Црногораца. За све невоље ЦГ криви су срби и било каква њихова акција је провокација и напад на црногорску независност. Просто се човјек упита са ким то ми живимо и називамо браћом? И са таквим ставовима Монтенегрини позивају на помирење?! По њима помирење је признање Срба да имају рогове и ходају на копитима, да су криви што су живи и да сваки дан треба да се извињавају типовима попут овог Пророчића! БРУКА!

Пише: Божидар Пророчић, књижевник и публициста

Поштовани господине премијеру Кривокапићу поводом најављеног вјерског догађаја хиротонисања (устоличења) владике Јоаникија за митрополита црногорско-приморског које је заказано за 5. септембар ове године у Цетињском манастиру дужан сам прије свега као књижевник, интелектуалац и публициста да вас упозорим на несагледиве посљедице које тај чин може изазвати. Од када сте ви преузели дужност премијера у Црној Гори нарасле су тензије од политичких посебно до вјерских које су највише нажалост дошле до изражаја у дубоко подијељеној Црној Гори.

Како исповиједање вјере представља лични (унутрашњи) чин сваког појединца (а не нешто што је зас ширу рекламу) а како сте ви изашли ван оквира тога и себи дали својеврсну ,,медијску промоцију” треба да знате сљедеће: Ви сте се фокусирали више на питања везана за цркву него на питања везана за саму државу, њену економску стабилност или евентуални епидемиолошку ситуацију која се сваким даном све више погоршава и како неславним бројкама стижемо у сами врх дестинација са највише обољелих.

Господине Кривокапићу Цетиње је кроз своју славну историју било и остало симбол и стожер духовности, идентитета, државотворности, културе а у историји новије Европе и један од најљепших примјера борбе против антифажизма и свих тековина савреме цивилизације.

Црногорска династија Петровићи (која је 222 године владала Црном Гором) је још за вријеме Књаза Данила 1851. године одвојила цркву од државе желећи на тај начин да Црна Гора буде савремена држава која ће пратити токове модерне Европе али и да одвоји цркву и утицај цркве на државу. Данас након тачно 170. година ви и Српска Патријашија у Београду (која није матична патријашија народа у Црној Гори нити је икада била) желите да Црну Гору вратите на период прије 1851. године.

Морате бити дубоко свјесни да српски клерофашизам заснован на српском национализму под окриљем и плаштом СПЦ данас је више него икада јечи и жели да уруши све тековине црногорске државности. Вјероватно да нема примјера нигдје у Европи да било која црквена организација жели да има примат у другој држави као што је то случај код нас. Не забортавите да је град Цетиње и Цетињани организовали почетком 90-тих први анти-ратни митинг због напада на Хрватску (Дубровник) док су многобројни свештеници СПЦ благосиљали и слали у рат ,,свете Христове војнике” у борби против ,,невјерника” резултати тих похода су нам добро познати; од спаљених кућа урушених огњишта, до пљачке и разарања културних добара и оног најболнијег до масакра над невиним жртвама и геноцидима систематски осмишљеним широм нам бивше (YУ) домовине.

ЦЕТИЊЕ НАШЕ СУДБИНЕ

Но вратимо се суровој и суморној реалности коју ви чините. Подршка према вама у вашој сопственој влади је упитна. Али ваша одговорност према наступајућим догађајима је КЉУЧНА И ЈЕДИНА. На Цетињу ће 5. септембра доћи све процрногорске снаге да искажу протест против устоличења владике Јоаникија неће дозволити да овај срамни чин тако лако прође. Не заборавите да су Црногорци а посебно Цетињани прошли тешке историјске тренутке у борби за своју државу. Патили су страдали, гинули, крварили наши преци за свето име и златну слободу.

Међу бројним освајачима, завојевачима бројним војскама које су харале Црном Гором била је и Српскла војска која је 1918. године прогнала и детронизовала династију Петровић, укинула декретом краља Александра Карађорђевића свету и апостолску Црногорску православну цркву а над грађанима тадашње Краљевине Црне Горе спропводила злогласни бијели (крвави) терор. Господине Кривокапићу 5. септембар ове 2021. године је судбински дан за све Црногорце и грађање Црне Горе а посебно нас Цетињане опет су се неки тамни облаци надвили над Црном Гором опет националистичка политика Београда и Србије жели да демонстрира свој утицај уз помоћ вас и СПЦ у Црној Гори њеног главног инструмента. Браниће се Црна Гора браниће га Цетиње оним што најбоље умије то је ријеч јача и чвршћа од камена она ријеч која нас је окупљала и држала кроз вјекове и са којом смо извојевали све наше побједе. Али запамтите господине Кривокапићу ако тај дан дође до било каквог инцидента (што ја нити желим нити било која разумни грађанин Црне Горе) сва одговорност је на вама и ви сте једини КРИВАЦ.

Не гурајте Црну Гору у бездан сукоба и страдања не дозволите да се браћа, кумови пријатељи и рођаци сукобе. Да ли ви можете да схватите и да разумијете да су нарасле тензије до саме ивице кључања и да планирани догађај може довести до нечега што нико не жели. Није остало још много времена али остале су свим разумним грађанима бројна размишљања и недоумице. Часни Црногорци неће дозволити још једну вјешто припремљену и осмишљену окупацију Црне Горе од стране Србије и окупаторске СПЦ поготово не са вашим благословом. Јер и ми имамо своја права и право на цркву коју називамо својим именом (ЦПЦ) а коју ви негирате ниподаштавајући и рушећи наша и вјерска и идентитетска начела. Ако сте се ви одродили од Катунске нахије и крша са кога су ваши коријени ми други нисмо.

Ви имате и ,,резервну државу” (СРБ) и ,,резервну цркву” (СПЦ) а ја имам и већина нас само Црну Гору. Црна Гора је за мене и сваког Црногорца прва и последња мисао нечим са чим се рађамо и са чим умиремо. Можда то вама ништа не значи, али нама на Цетињу значи све. Јер ви да сте прави вјерник умјесто пријетњи и порука мржње и раздора послали би поруке помирења али вама је то страно. Вама је важно само оно што ви мислите да је важно. А ви све више личите на премијера СПЦ у Црној Гори него на премијера свих њених грађана. Не дозволите себи да вас историја Црне Горе памти али и Европа (чије су очи упрте у вас) у некога ко је гурнуо Црну Гору у најдубљи амбис из кога нема повратка.

Нама подјеле и сукоби не могу и неће донијети ништа добро али шта год буде вас ће историја да ПАМТИ. А како ће да вас ПАМТИ упитајте се ви сами!!! За сами крај цитираћу вам Штефан Цвајга аустријског писца који је једном записао: ,,Као и обично кад је човјек силан и моћан, онда има и превише пријатеља, а кад западне у невољу онда се и највјернији отуђе, као да нису ни познавали онога коме су до јуче говорили да би за њега пошли у ватру”. П.С. Сјетите се овог цитата сваког дана сјетите га се 5. септембра!!!

Најновији чланци

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...

И то може: Марина Абрамовић добила награду Вучића!

Поводом 140 година дипломатских односа Америке и Србије, у срцу Менхетна у Њујорку на свака три минута приказиван је спот од 16 секунди, у...