Насловна Политика Јелена Боровинић-Бојовић: За стање у Будви одговоран локални оперативни штаб!

Јелена Боровинић-Бојовић: За стање у Будви одговоран локални оперативни штаб!

Министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић обишла је данас домове здравља у Будви и Тивту и упознала се са епидемиолошком ситуацијом у овим приморским општинама. Она је нагласила да су за лошу ситуацију у Будви најодговорнији Оперативни штаб и предсједник Општине.

Обишла сам обије цовид амбуланте у Дому здравља Будва и лично се упутила у стање пацијената који су на лијечењу, разговарала са директорком установе и љекарком др Маријом Малишић, која је у Цовид амбуланти непрекидно протеклих годину дана. Љекари и медицинско особље су максимално посвећени раду и борби против ове велике и тешке пошасти, оцијенила је након посјете министарка здравља.

Што се тиче ситуације у Будви, др Боровинић Бојовић је нагласила да је највећа одговорност на Оперативном штабу, који је у Будви, као и у свим осталим општинама формиран на нивоу локалне самоуправе, а њиме руководи предсједник Општине.

Поставља се питање зашто је прва обавијест о ситуацији у Будви стигла релативно касно и ко је заправо затајио у преношењу односно обавјештавању о актуелној ситуацији у Будви. Оперативни штабови на челу са градоначелницима били су у обавези да по захтјеву који је послат из Минситарства здравља 15. јанура 2021. године, доставе имена контакт особе која ће непрекидно комуницирати и бити конекција између штабова локалне и централне самоуправе, као и Министарства здравља и са друге стране тражено је да се у рад оперативних штабова укључе и здравствено инспекцијске службе. Нисмо добили повратне информације, а били су то у обавези до 25. јануара ове године, тврди она.

Према њеним ријечима прва обавијест да се у Будви дешава значајан пораст обољелих и лоша контрола, Министарству здравља стигла је 08. фебруара 2021. године.

Морам да напоменем да су за спровођење мјера, односно контролу поштовања тих мјера задужени Управа за инспекцијске послове, Управа полиције, Комунална полиција и наравно Оперативни штабови на челу са градоначелницима у свим општинама. Дакле, апелујем да се испита како су радиле управо све ове службе и инсистирам да се рад оперативних штабова и њихово праћење ситуације максимално ажурирају, како би на благовремен и адекватан начин Министарство здравља било обавијештено, не само о ситуацији у Будви него и у свим другим општинама у Црној Гори, истакла је Боровинић Бојовић и нагласила да посебно инсистира на одговорности Управе за инспекцијске послове, Управе полиције и Комуналне полиције.

Она је нагласила да су, измјенама Закона о заштити становништва од заразних болести, које је усвојила Влада и налазе се у скупштинској процедури, јасно дефинисане надлежности све три ове институције, у циљу што боље контроле постовања прописаних епидемиолошких мјера.

Са друге стране, приликом посјете Дома здравља у Тивту, гдје је, такође, обишла Цовид амбуланте и љекаре и медицинско особље, министарка здравља је оцијенила да је постоји добра сарадња између здравственог система и локалне самоуправе. Она је упозната да је предсједник општине Тиват, Жељко Комненовић, као шеф Оперативног штаба већ предузео одговарајуће мјере у циљу побољшања рада инспекцијских служби и утицаја на бољу контролу поштовања мјера.

Здравствени систем Црне Горе је под потпуном контролом и још увијек успјешно одолијева притисцима, који су као свуда у свијету велики. Ситуација је глобално веома тешка, пандемија је учинила то што је учинила не само Црној Гори него и региону и читавом свијету. У наредном периоду предузећемо све мјере да превазиђемо постојеће проблеме и учинимо све како би број новозаражених на дневном нивоу почео да се креће силазном путањом. Расписали смо конкурс за запошљавање 15 љекара за хитну помоћ на територији цијеле Црне Горе, затим одлуком Министарства финансија и Министарства здравља 235 медицинских сестара и техничара који су радили по уговорима на одређено вријеме и свакако су у поцесу рада, добиће решења за стално радно мјесто, саопштила је Боровинић Бојовић.

У Дому здравља Тиват, како је нагласила, постоји организована патронажна служба, исту такву службу организоваће и у Дому здравља Будва већ од сјутра, а са друге стране организоваћемо да се, како у овим тако и у осталим домовима здравља на територији Црне Горе, отворе конкурси за пријем нових љекара и медицинских сестара, јер је опште позната чињеница да је здравствени систем Црне Горе ангажовао своје максимуме. Настојаће, тврди министарка, да реорганизацијом постојећих кадрова санирају све оне празнине које евентуално постоје у домовима здравља, најавила је министарка здравља.

У ишчекивању смо започињања вакцинације у Црној Гори, ипак морам да напоменем да само започињање вакцинације неће значити за грађање попуштање мјера, јер након примања прве дозе вакцине треба да прође одређено вријеме како би се обезбиједио одговарајући имунитет, а три до четири недеље након друге дозе како би имунизација била комплетна. Што значи да ћемо још дуго морати да водимо рачуна о поштовању мјера и из тог разлога још једном апелујем и молим грађане да се придржавају мјера, појаснила је она.

Министарка Боровинић Бојовић још једном је апеловала на грађане Будве и Тивта, као и све становнике Црне Горе да поштују прописане мјере, како би се на прави начин епидемиолошка ситуација пратила и била под контролом. Ношење маски, дистанца, прање руку су минимум који је неопходан како би епидемиолошка ситуација могла да буде под контролом, поручила је министарка здравља. Она је најавила да ће новим мјерама бити уведен одређени лоцк доwн за ове двије приморске општине.

-Такође, апелујем на све власнике угоститељских објеката, све мале привреднике да се придржавају мјера и упозоравм да инспекцијске службе, комунална полиција и Управа полиције морају предузети кораке из своје надлежности како би поштовање мјера било на нивоу који мора бити завидан, поручила је министарка Боровинић Бојовић.

Извор: ЦДМ

Најновији чланци

Космет: Побједа „Српске листе“ у 10 општина!

Према прелиминарним резултатима локалних избора на Косову и Метохији, кандидати Српске листе победили су у свих десет општина са већинским српским становништвом. Други круг...

Требиње: „Дучићеве вечери поезије“!

Научно-књижевним скупом “Пјеснички дијалог с Дучићем” вечерас ће у Требињу почети “Дучићеве вечери поезије”. Овај скуп отвориће градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Матице српске...

Сергеј Лавров: Обустављамо рад наше мисије при НАТО-у!

Русија ће од почетка наредног мјесеца суспендовати рад сталне мисије у НАТО-у након одлуке Алијансе да повуче акредитације осморо запослених у руској мисији, изјавио...
video

Четнички јубилеји, 78 година: Острошка трагедија, погибија Баја Станишића, комунистичка превара и иживљавање!

Припремио: Иван Милошевић Половином октобра 1943. године у манастиру Острог комунисти су ликвидирали, односно стријељали виђене и неке од првих људи четничког покрета у Црној...

Грађани и безбједњаци: Овце и вуци!

Пише: Иван Милошевић Рече предсједник Вијећа за националну безбједност да не може да су вуци сити и овце на броју! Истина, гје је то било...