Насловна Магазин Је ли могуће: НАТО забринут због сарадње Русије и Бјелорусије!

Је ли могуће: НАТО забринут због сарадње Русије и Бјелорусије!

Чланице НАТО-а озбиљно су забринуте због сарадње Русије и Белорусије, изјавио је генерални секретар Северноатлантског савеза Јенс Столтенберг за „Велт“.

Он је додао да НАТО „помно прати шта се дешава у Белорусији“.

-Наравно, спремни смо да у случајуе потребе заштитимо и одбранимо сваког савезника од било какве претње која долази из Минска и Москве, рекао је Столтенберг.

Генерални секретар је такође рекао да се Алијанса „придржава двостраног приступа према Русији: обуздавање и дијалог“.

Столтенберг је навео и да НАТО примећује све активнију сарадњу Русије и Кине и на политичком и на војном плану, што представља „нову димензију и озбиљан изазов“.

Обе земље изводе заједничке маневре, дуге летове борбених авиона и поморске операције и интензивно размењују искуства у области контроле наоружања и интернета, објаснио је Столтенберг.

Крајем маја Столтенберг је признао да му је „тешко да поверује“ да Москва нема никакве везе са ванредним слетањем авиона компаније „Рајан ер“ у Белорусији. Такве закључке објаснио је „врло блиским односима“ између две државе.

Председник Русије Владимир Путин, коментаришући изјаву генералног секретара НАТО-а, приметио је да такви закључци указују на то да „људи једноставно не разумеју како се такви процеси могу десити“.

Путин је нагласио да руске обавештајне службе немају никакве везе са инцидентом.

И не желим да дајем оцене политичким процесима који се одвијају у Белорусији. Истина је, као и увек, као и обично, негде у средини. Боље је не мешати се, боље је пустити људе да то сами полако реше, истакао је он.

Европске власти забраниле су белоруским авио-превозницима да користе ваздушни простор и аеродроме земаља ЕУ након привођења у Минску Романа Протасевича, који је скинут са лета ирске компаније „Рајан ер“. Авион је ванредно слетео у главни град Белорусије због саопштења да се у њему налази бомба. Касније се испоставило да је дојава била лажна.

Најновији чланци

Срамна биографија „народног хероја“: Сви злочини Саве Ковачевића!

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину. Команда „штаба“ била...

Јован Маркуш: Маузолеј на Ловћену – „симбол“ победе над Српством!

-Када је срушен гроб Његошев, црква Светог Петра Цетињског, почеле су да ничу капелице по Црној Гори по угледу на његов. Прву је направио...

Анализе, Миљан Станишић: Политичка злоупотреба Љуба Ћупића!

Пише: Миљан Станишић Свједоци смо да се име Љубомира Љуба Чупића злоупотребљава у скаредне политиканске игре од стране бившег ДПС режима, који користи скорашње непримјерено...

Срамни притисци ДПС-а: За данашњу причу о Лепосавићу ангажовали и „Мајке Сребренице“!

Преко грађанске инициаjтиве 21.мај Скупштини, Влади и јавности Црне Горе отвореним писмом су се обратили Мунира Субашић предсједница Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа...

Дошло вријеме за повратак стријељаних предака: Отворити словеначке јаме партизанског вампирског пира!

Пише: Иван Милошевић Читам шта су причале присталице ДПС синоћ улицама Подгорице и читам како су носили неке црвене траке које симболизују крв војника палих...