Насловна Почетна ЈАКОВ ПРЕД ГАЗДОМ МАЊИ ОД МАКОВОГ ЗРНА: Тарнер поносан на Црну Гору...

ЈАКОВ ПРЕД ГАЗДОМ МАЊИ ОД МАКОВОГ ЗРНА: Тарнер поносан на Црну Гору – без грешке заступала америчке интересе!

Давање мандата за формирање нове владе Милојку Спајићу била је апсолутно исправна одлука, рекао је црногорски предсједник Јаков Милатовић, јавља агенција МИНА.

Милатовић је, на прес конференцији са америчким конгресменом Мајком Тарнером, на питање да ли и даље сматра да је било добро дати мандат Спајићу, одговорио да је свака одлука која је у складу са Уставом, законом и демократском праксом добра одлука.

Сматрам да је давање мандата господину Спајићу а у складу са обављаним формалним консултацијама са политичким субјектима, апсолутно исправна одлука – навео је Милатовић.

На питање да ли сматра да је, тиме што је сугерисао ко треба да буде дио будуће владе, изашао из својих надлежности он је казао да има право да изнесе свој политички став.

И увијек када износим свој политички став, износим га у интересу просперитета државе и грађана Црне Горе – поручио је Милатовић.

Упитан да ли је сигуран да ће, уколико колиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) буде дио будуће владе, та коалиција јавно подржати санкције Русији и признати независност Косова, Милатовић је одговорио да он снажне ставове има једино око ствари које се тичу принципа.

Принципи су сљедећи – влада мора бити направљена на принципима убрзања црногорског пута ка ЕУ, њеног кредибилног чланства у оквиру НАТО савеза и наравно Црне Горе као доброг сусједа у контексту добросусјетске политике – навео је Милатовић.

Он је рекао да је, поред тих спољнополитичких принципа, важно да влада убрза рефоме у правосуђу, како би се додатно оснажила борба против криминала и корупције.

Са Тарнером сам додатно разговарао о чињеницама колико је Црна Гора у претходном периоду била заробљена држава, колико је на високим функцијама у правосуђу имала људе који су били дио организованог криминала и корупције. То су подаци које добијамо преко Скy апликације која нам је била достављена преко наших стратешких партнера из Европе и САД – казао је Милатовић.

Побољшање стандарда грађана, како је истакао, још један је од принципа на којем треба темељити нову владу.

– Тих пет принципа су они принципи за које се снажно залажем као предсједник државе – рекао је Милатовић.

На питање да ли је од ЗБЦГ добио ганранције да ће се залагати за те принципе, он је рекао да је од почетка био јасан и принципијелан у контексту тога како будућа влада треба да изгледа.

-Понављам, Влада мора бити направљена на принципима кредибилног НАТО чланства, убрзања ЕУ пута и улоге коју Црна Гора има у контексту добросусједских односа – навео је Милатовић.

Он је казао да је од САД затражио додатну подршку у смислу Црне Горе као успјешне европске приче и најбољег сигнала за све источноевропске државе да је процес проширења ЕУ жив и остварив.

Мислим да се наши партнери из САД потпуно слажу да је прича учлањења Црне Горе у ЕУ пуно већа од саме Црне Горе – навео је Милатовић.

Милатовић је навео да је, током разговора са Тарнером, послао снажну поруку да је убијеђен да Црна Гора може постати земља у коју САД највише имају повјерења у овом дијелу свијета.

Он је рекао да између САД и Црне Горе постоји стратешко партнерство у оквиру НАТО савеза.

Милатовић се, како је рекао, захвалио Тарнеру на његовој досадашњој подршци демократском развоју Црне Горе као и на његовој улози у вријеме када је Црна Гора постала чланица НАТО-а.

– Мислим да је управо овакво интересовање сенатора и конгресмена, генерално америчке администрације, једна добра основа, додатно унапријеђеног пријатељства и стратешког партнерства наше двије земље – навео је Милатовић.

Тарнер је казао да Црна Гора има снажну везу са САД, као и да она није само партнер у билатералним односима већ да у НАТО-у цијене њену снажну подршку и глас у тој Алијанси. Он је рекао да САД подржавају пут Црне Горе ка ЕУ, додајући да је та транзиција јако битна. Тарнер је Милатовићу захвалио на његовом ангажовању у изградњи демократских институција Црне Горе.

Црна Гора је ту постигла велики напредак – додао је Тарнер.

Упитан како коментарише то што Милатовић апелује да једна проруска и анти-НАТО партија буде дио владе, Тарнер је навео да је веома поносан на то што је Црна Гора постигла током свог НАТО чланства.

Поносни смо на њен ангажман и на оно што је постигла у својој војсци, подршци НАТО-о. Импресиониран сам снажном посвећеношћу предсједника (Милатовића) НАТО-у и увјерен сам да је још раније у својим изјавама био изричит да ће Црна Гора гора остати снажан члан НАТО-а” – закључио је Тарнер.

Извор: дан

Најновији чланци

ПОВРАТАК НА СТАРО, ДПС ПРЕПОЗНАО ТЕРЕНЦЕ ЗА ПОПИС: Својима брдо пописница, осталима десетак – послати у села и планине!

ДПС у општинама Бијело Поље и Бар врши жестоке опструкције пописа. Данас су пописивачи који нису током владавине Мила Ђукановића били "препознати на терену",...

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...