Насловна Вијести Култура Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”)

Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио је у галерији РТС у Београду, Таковска 10 изложбу посвећену грофу Сави Владиславићу Рагузинском.

Неизмерном подршком пријатеља из Бурјатије, републике Руске Федерације у којој се налази град Кјахта, древни Тројицкосавск, који је основао Сава Владиславић уступљена је велика количина архивског материјала који сведоче о значају и грандиозном делу ” једног Србина на двору Петра Великог и Катарине И” како га је описао својевремено Јован Дучић.

Посебан печат изложби дају копије оригиналних докумената из архива спољне политике Русије.

Србин, пореклом из Херцеговине (околина Гацка), био је специјални саветник руског цара Петра Великог. Он је као вешт трговац и дипломата умногоме допринео успешности владавине руског цара. Заслужан је, поред осталог, за успешно разграничење руске и кинеске државе мирним путем. Сава Владиславић је увек водио рачуна и о свом српском народу и несебично је помагао и обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике као и финансијска средства.

Својим покровитељством многим уметницима задужио је светску културу, а највећи композитор епохе у којој је живео, Антонио Вивалди, посветио му је једну од својих опера.Саву Владиславића често називају и оснивачем руске обавештајне службе, створеној у време Петра Великог.

Имали смо прилику да прелистамо књигу “Тајна информација о снази и стању кинеске државе” издату од стране РТС издаваштва, најважнију литерарни рад грофа Саве Владиславића. Након вишегодишњег трагања, приређувач Владимир Давидовић тај текст је пронашао у часопису „Руски весник ” где је 1842. изашао у два наставка, чији је репринт објављен упоредо са преводом на српски језик.

Изложба је управо и посвећена покојном Владимиру Давидовићу, који се истрајно борио да лик грофа Саве врати у српско национално памћење.

Посебну захвалност дугујемо потомку грофа Саве Владиславића и коаутору ове изложбе Бранку Вукомановићу који нас је срдачно дочекао и представио како изложбу, тако и пренео личне утиске и доживљаје приликом посете града Кјахта и Русији. Постоји иницијатива да се граду Кјахта врати стари назив Тројицкосавск, који му је гроф Сава Владиславић дао по Светом Сави, ког у Русији зову Свети Сава Српски, као и да се обнови храм који је посвећен светитељу по коме је граду кумовао његов оснивач – гроф Сава Владиславић Рагузински.

Наша нација не сме препустити забораву наше славне претке који су пронели славу српског народа широм света. Српско-руски центар „Мајак“ је са својих 60 чланова посетио ову одличну и веома поучну изложбу и одлучено је да ће признања која ће се додељивати заслужним појединцима носити име грофа Саве Владиславића Рагузинског.

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...