Насловна Вијести Свијет Италија: Протести против ковид мјера!

Италија: Протести против ковид мјера!

Јучерашњи дан у Италији обележили су демонстрације грађана запослених у многим секторима, изнад свега људи запослених у угоститељству, туризму, трговини те теретанама и спортским центрима, активностима које су затворене већ годину дана. Грађани су се окупили у Риму испред седишта владе. Повређена су два полицајца, а седам демонстраната је приведено. Протести и у Напуљу и Милану где је блокиран и саобраћај код Централне железничке станице док су на југу демонстранти блокирали аутопут.

Италијани су после више од годину дана блокаде изгубили стрпљење. Са једне стране, они који имају стално запослење у државном сектору стављају на прво место здравље док остали, слободни уметници и људи који живе од онога што зараде сматрају да ће умрети од глади а не од вируса.

„Ми само желимо да радимо“, „Наш народ умире сваки пут када се донесе нови декрет“, „Желимо слободу“, само су неки од натписа који се могу прочитати на плакатима демонстраната. Манифестанти протестују и због чињенице да нису још увек добили помоћ државе на начин на који им је то обећано.

„Напуштени смо“ – изјавили су демонстранти – „Не радимо већ годину дана. Ситуација је апсурдна јер и у ресторанима је могуће држати дистанцу и то много више и боље него у самопослугама или превозу!“.

На тргу Монтећиторио у Риму дошло је и до нереда, неки од демонстраната су бацали димне бомбе и сукобили се са полицијом. „Рад је уставно право“ – пише на једним од плаката као и „Имам троје деце да издржавам“. Власници ресторана су изјавили да ће их отворити и да то није изазов нити бунт већ чисто преживљавање.

Људи су очајни, кампања вакцинације иде изузетно споро, грађани Италије не знају више која су правила на снази и да ли могу или не могу да изађу из општине становања нити под којим условима обзиром на то да су се декрети мењали без престанка.

Ми не тражимо милостињу, ми тражимо да радимо! Ресторани су дезинфиковани, постоје два метра дистанце између столова и могуће је у безбедности обављати наш посао, изјавио је власник једног ресторана додавши да је због пандемије изгубио скоро милион евра а држава му је дала 28.000 евра што није ништа.

Италија је већ годину дана земља катанаца на вратима ресторана, спуштених ролетни и очајних грађана који све више сматрају да је било потребно наставити са радом заштићени онако како то предвиђају норме СЗО-а и владе Италије: маска, дистанца и дезинфекција.

Извор: РТС

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...