Насловна Почетна Источно Сарајево уочи великог празника: Срби често страдали баш на Божић!

Источно Сарајево уочи великог празника: Срби често страдали баш на Божић!

Протојереј ставрофор Дарко Ђого вечерас је у пригодној бесједи на Божићној академији у Источном Сарајеву говорио о празнику Христовог рођења и указао да су Срби често страдали баш на овај празник.

Ђого је покушао да расвијетли смисао Божића, истичући аспект вјечите истине и тајне овог празника да је „Бог постао човјек и присутан у сваком аспекту живота“.

Чини ми се да је данас нарочито неопходно расвијетлити жртвену страну Божића и како је повезан кроз историју српског народа и нашим страдањима која су често била управо на овај празник. С друге стране, потребно је повезати Божић са неком друштвеном проблематиком коју видимо и странпутицама којима смо се као друштво предали – рекао је Ђого.

Он је нагласио да свако за себе може рећи да је хришћанин до кога је стигла порука Божића заправо тек када га Бог, који постаје човјек, загрли и када у том загрљају опомене и уздигне.

Дарко Ђого - Фото: СРНА

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да у вријеме пред божићне празнике одлична прилика да се његују породичне вриједности и промовише окупљања породица.

– Суграђанима желим све најбоље у предстојећим божићним празницима, да их проведу у здрављу миру и весељу са својим најмилијим – рекао је Катић.

Он је изразио задовољство да је друга Божићна академија, организована у оквиру манифестације „Зима у Источном Новом Сарајеву“, те да је увјерен да ће постати традицонална.

Организација Божићне академија треба да постане традиционална, да се окупљамо са нашим суграђанима, те да чујемо пригодне бесједе свештених лица и музичке нумере које су саставни дио програма с циљем стварања празничне атмосфере и промовисање породичних вриједности – рекао је Катић.

У Културном центру Источно Ново Сарјаево наступио је и музички састав Катера.

Члан Катере Лука Новосел изразио је задовољство приликом да се публици представе неколико духовних и световних, као и неколико ауторских пјесама.

Слава Богу па смо се с публиком у Источном Сарајеву дружили у оквиру Божићне академије. У име цијеле екипе музичког састава Катера желим да изразим велику захвалност организаторима, начелнику Катићу и цијелој парохији Лукавичкој, која нас је позвала – рекао је Новосел.

Новосел је изразио наду да је Музички састав Катера употпунио атмосферу Божића, што, како каже, представља најбољи начин да се крене ка прослави најрадоснијег хришћанског празника и у славље поводом Дана Републике Српске – 9. јануара.

Најновији чланци

Српска: Обиљежена годишњица злочина над Србима у Сијековцу!

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије служен је парастос убијеним српским цивилима у Сијековцу у оквиру обиљежавања 31. година од злочина над Србима у...

Пуне се Милови џепови: Бирачки списак за пет дана порастао за 1500 гласача!

Број бирача у другом кругу предсједничких избора у Црној Гори биће већи за 1.445 у односу на први круг, саопштено је из црногорског Министарства...

Путин и Трамп: Слијепа правда!

Својевремено је Теодор Мерон, председник Хашког трибунала за бившу Југославију, америчким дипломатама на увид и одобрење давао своје извештаје пре него што ће их...

Дамир Шеховић, Милов агент на службеном путу у Рожајама: Уочи 2. априла плаши муслимане Равном Гором!

-Мање бројни народи су на свакој историјској раскрсници показали апсолутну лојалност сопственој држави, јер резервне немају, као и њеним виталним грађанским и националним интересима....

Престонасленик Александар уочи 27. марта: Планови за Грчку и отпор потписивању Тројног пакта!

Уочи годишњице 27, марта, делим са вама сећања мог оца настала у данима пре тог судбоносног дана 1941. године, објавио је на фејсбуку престоналаследник...