Насловна Почетна ИМА ЛИ ЈОШ ВРЕМЕНА: Сукоб Јакова и Милојка преговоре о влади одвео...

ИМА ЛИ ЈОШ ВРЕМЕНА: Сукоб Јакова и Милојка преговоре о влади одвео у ћорсокак!

Упркос томе што је од дана када је мандатар Милојко Спајић добио мандат да формира нову владу прошло преко 20 дана, још се не назире договор, нити се зна поуздано ко ће бити конституенти будуће владе и владајуће коалиције. У међувремену почели су протести под слоганом „Одбрана изборне воље“ због тога што је мандатар одбио да у владу позове коалицију ЗБЦГ. Уз то, евидентне су и тензије унутар Европе сад. Биљежимо оцјене аналитичара.

Политиколог Владимир Добросављевић казао је за Портал РТЦГ да чим је предсједник Црне Горе Јаков Милатовић био принуђен да се други пут обрати јавности, у року мањем од 72 сата, очито је да су преговори о формирању нове владе запали у слијепу улицу.

-Поруке које је упутио том прилике су јасне и недвосмислене, потпуно у правцу принципа и ставова каквих се држао приликом формирања власти у Подгорици или док је обезбјеђивао себи подршку за побједу у другом кругу предсједничких избора. Његов став је потпуно логичан и рационалан, окупити све снаге које су биле тада на истој страни, као и након парламентарних избора из августа 2020., и обезбиједити доминантан и стабилан реформски потенција у парламенту и будућој извршој власти, рекао је Добросављевић.

Поготову, како сматра, јер тако функционишу и коалиције у већини локалних самоуправа, широм земље.

Такође, овим је постало очито да постоји дубоки јаз и неслагање у фундаменталним политичким ставовима између предсједника државе и мандатара, поручио је наш саговорник.

Казао је да њихова међусобна диференцијација може довести и до процјепа унутар политичког субјекта којем обојица припадају, што може изазвати отварање питања легитимитета будуће већине у Скупштини Црне Горе.

Са друге стране, мандатар Спајић и даље незрело и тврдоглаво инсистира на свом концепту формирања парламентарне већине и извршне власти, који је сваким даном све више оптерећен јачањем одијума у јавности.Таквим једностраним приступом, он показује изостанак формата за инклузиван приступ процесу, и увелико почиње да ствара антагонизам према себи међу потенцијалним савезницима. Дјелује да су дани пред нама, можда и посљедњи у којем мандатар још може да покаже конструктивност и промијени неуспјелу агенду коју је са толико инфантилности до сада форсирао, и докаже како је спреман да уважи и разумије све сложености и специфичности друштва у Црној Гори, истакао је Добросављевић.

Аналитичар и професор филозофије Стефан Ђукић казао је за Портал РТЦГ истакао је да се сукоб у ПЕС-у стигао прије него што је то корисно за ту партију али ће нам указати на пут којим ће даље ићи, које ће партнере бирати и какве ће политике спроводити. Поручио је да сматра да ништа што се посљедњих дана дешава не утиче тренутно на промјене у преговорима око формирања Владе.

Протести нису показали велику бројност који би имали катализаторски ефекат, те нису фактор који сада може утицати. Истовремено нису јасно дефинисали захтјеве нити начин како би се ти захтјеви испунили, истакао је Ђукић.

Нагласио је да јавни иступи потпредсједника Милатовића дају за право да помислимо да ће доћи до одређеног сукоба у самом ПЕС-у око тога којим путем партија треба даље да иде и које одлуке ће доносити након формирања владе. Принципи су, казао је Ђукић,свакако били списак лијепих жеља као што то увијек бива и нису били јасни али у нашој политици никад и нису, увијек су толико уопштени да свако може да их тумачи на начин који му одговара.

Сви смо очекивали „лидерски“ сукоб у ПЕСу и он је очито стигао прије него што је то корисно за ту партију али ће нам указати на пут којим ће даље ићи, које ће партнере бирати и какве ће политике спроводити, казао је Ђукић.

Ђукић сматра да ако Спајић истраје у оваквој формација скупштинске већине, вјерује да ће формирати владу али да ни она неће бити стабилна, као и да неће имати сигурну већину у парламенту за доношење суштинских закона.

извор: ртцг

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...