Насловна Вијести Хроника И затвор има цијену: Како платиш, тако робијаш!

И затвор има цијену: Како платиш, тако робијаш!

Затвореник Звонко Радовић, који затворску казну издржава у Ц павиљону спушког затвора, обратио се редакцији „Дана“ писмом у којем тврди да надлежни у Управи за извршење кривичних санкција третмане ресоцијализације не спроводе једнако и онако како је прописано законом, као ни давање мишљења за условни отпуст.

Он се овим поводом обратио и омбудсману али, како каже, није добио неку велику помоћ и труд у рјешавању својих проблема.

Радовић тврди да реализатори третмана који се односи на давање мишљења за рекласификацију осуђеника, добијање услова за прелазак на економију, полуотворени дио затвора, као и мишљења за условни отпуст врше селекцију међу осуђеницима по критеријумима који нијесу прописани законом.

-Познато је да добро мишљење у већини случајева добијају само они који то плате. То значи да није битно шта си радио и како си одслужио казну, већ да ли си остварио прави контакт за добро мишљење. Самим тим, људи осуђени за кривична дјела који немају финансијску моћ морају да сачекају да их неки рођак или пријатељ упита и заинтересује се за то, тврди Радовић.

Појаснио је да мишљење које дају надлежни треба да садржи слику осуђеног лица током одслужења казне и његовог боравка у УИКС-у, а никако слику, тј. опис његовог породичног стања и прилика прије његовог доласка у затвор.

Уколико се реализаторке третмана охрабре да опишу и оцрне осуђенике и њихове породице лошим мишљењем за условни отпуст, треба да узму у обзир њихово образовање за посао који обављају, своје личне прилике у породици и животу, као и љубавни живот, па да онда сачине слику о осуђенику. Како је законом прописано, у Управи за извршење кривичних санкција треба спровести извршење затворске казне, а не допунски, још једном кажњавати осуђено лице, истакао је Радовић.

Он тврди и да услови у УИКС-у нису добри, што се огледа у лошој храни, неадекватној љекарској њези и другоме.

Медицинска њега је заснована на приоритетима по инструкцији управе или утицаја треће особе, а затворска храна је иста као и прије 15 година. Лично сам био свједок случаја када је осуђеник умро у својој соби: односе га на носилима са закаченом инфузијом како би била оправдана љекарска небрига, а затим слиједи информација да је умро на путу ка Клиничком центру, иако је већ био мртав. Имам проблем са Управом завода за извршење кривичних санкција од када сам дошао јер болујем од гихта, који захтијева посебан режим исхране. Због настојања да за себе изборим услове на које по закону имам право, долазим у проблем са реализацијом третмана и губим право на услове које су прописани законом, тврди Радовић.

Спровођење третмана затвореника, као и сачињавање извјештаја о затвореницима, реализује се уз поштовање принципа и начела једнакости и забране дискриминације по било ком основу, уз објективно, тачно и чињенично навођење свих података у складу са законским и подзаконским актима.

Сектор за здравствену заштиту свакодневно је доступан лицима лишеним слободе. Оброк свим лицима лишеним слободе је у складу са оптималним људским потребама, што је контролисано од стране затворског љекара и нутриционисте. Поводом навода који се односе на бољи третман затвореника који дају новац или имају везе, истичемо да то није препознато од стране надлежних у УИКС-у и да о томе не постоје било каква сазнања. Надлежни у УИКС-у ће о томе обавијестити и органе који су задужени за откривање и процесуирање кривичних дјела, како би, у коначном, и они дали своју оцјену, навели су из УИКС-а у одговору на питање Дана.

Најновији чланци

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ: Јача углед Србије у муслиманском свијету!

У муслиманском свету Србија има и велики углед и државе које је подржавају. Успева да развија све боље односе са неким државама које су...

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА ДРИТАНОВУ ВЛАДУ: Кријете свјетске криминалце, а Куртију испоручујете Србе, неће моћи!

Након злочиначког убиства тројице Срба у Бањској немам дилему да је званична Подгорица стала на страну куртизоване „државе Косово“, настале на геноциду и прогону...

ПОВОДОМ ПОБУНЕ БОШЊАКА ЗБОГ ПОПИСА – ИСТРАЖУЈЕМО: МУСЛИМАНИ И АЛБАНЦИ ИЗ ПЛАВА И ГУСИЊА УБИЛИ 1600 СРБА, ОД ИЗВИЊЕЊА НИ ТРАГА!

Пише: Иван Милошевић Овај текст настао је из људског револта због позива Бошњака, како домаћих, тако и оних из свијета, да се попис одложи, јер,...

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Ко има кључ мира да га употреби на Космету!

Патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у храму Светог Саве на Врачару и у беседи поручио да је данас више него...

ЗБЦГ: Против пописа су они који желе да сакрију своју имовину, ДПС користио ранију статистику за крађу избора!

Из Коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) су казали да одлагања пописа неће бити и поручили да ће он открити да Црна Гора има...