Насловна Вијести Свијет И у ЕУ признају Спласнуо елан Балкана за придруживање!

И у ЕУ признају Спласнуо елан Балкана за придруживање!

-Европска унија мора да препозна да балканске земље, које теже чланству губе вјеру у дуготрајну стратегију придруживања. Томе је допринио неуспјех да првобитно обезбиједе вакцине против ковида- 19, наводи се у интерном документу ЕУ у који је агенција „Ројтерс“ имала увид. Како се тврди, Европа и Сједињене Државе сматрају да ће Албанија, Босна, Косово, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија једног дана постати чланови клуба од 27 држава, након ратова крајем прошлог вијека који су довели до распада Југославије.

Кина и Русија, које су у трговини и инвестицијама на Балкану заостајале за ЕУ, граде све већи утицај, надмудрујући европски блок и нудећи вакцине током пандемије.

Морамо да признамо да, упркос непоколебљивој посвећености ЕУ интеграцијама, људи у региону осјећају дубоко разочарање у процес проширења – наведено је у документу званичника ЕУ од 5. маја.

У документу, који је припремљен за састанак европских шефова дипломатија на којем се разговарало о Балкану, али нијесу донијете званичне одлуке, наведено је да је таквом осјећају разочараности допринијела и перцепција кашњења у испоруци вакцина.

Након више година занемаривања региона од ЕУ, Хрватска је организовала самит ЕУ у мају 2020. године како би дала замах. Сјеверна Македонија и Албанија требало је да покрену преговоре о чланству крајем прошле године. Бугарска одбија да дозволи Сјеверној Македонији да напредује, позивајући се на језичке и културне спорове.

Такође, Француска је 2019. ставила вето на почетак преговора о приступању са Сјеверном Македонијом и Албанијом, сумњајући у напоре те двије државе у области демократије и борбе против корупције.

Успорени су и преговори о чланству Црне Горе и Србије, државе за које се сматра да су највише напредовале у процесу приступања.

Широко распрострањена перцепција на Западном Балкану је да се перспективе за придруживање повлаче и да се европске инспирације губе под сложеним низом услова и процедура – наводи се у интерном извјештају.

Блок сада шаље 650.000 доза вакцина западне производње у шест балканских земаља, али тек након што су Кина и Русија дистрибуирале милионе својих доза.

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...