Насловна Политика И БАЛКАН ИМА БЛОКОВЕ: Загреб, Тирана и Подгорица против Србије!

И БАЛКАН ИМА БЛОКОВЕ: Загреб, Тирана и Подгорица против Србије!

Књижевник и новинар Мухарем Баздуљ оценио је за Косово онлајн да унисони политички тонови усмерени против Србије, који након догађаја у Бањској долазе из Загреба, Тиране, па и Подгорице, заправо представљају обнављање старих савеза. По његовом мишљењу евидентно је да се на Западном Балкану стварају два блока.

Рекао бих да су то нова-стара савезништва, јер ово јако подсећа на ситуацију каква је била почетком деведесетих, чак и крајем осамдесетих, можда са изузетком Подгорице, која је тада стајала близу Београда. То су савезништва која су у доба Југославије имала заједнички циљ, одвајање од Југославије и од Београда, а сада опет имају циљ да се на неки начин позиција Србије учини што је могуће лошијом, каже Баздуљ.

За Баздуља савез на релацији Загреб-Тирана-Подгорица, као и скоро идентичне политичке поруке које стижи из тих центара, нису никакво посебно изненађење.

Ту се види један консензус, једна, што би се метафорички рекло интегрисана редакција да те изјаве долазе из истог мозга. Занимљиво је да је један левичарски настројен хрватски историчар, Дамир Марковина, ових дана приметио да од свих народа који су на Балкану, најближе стоје Албанци и Хрвати, јер немају никаква неразрешена питања, не граниче се међусобно, нису ни по чему конкуренција, чак ни по питању Јањеваца. Питање те мале хрватске мањине на Косову је решено, јер је њих Туђман населио опет у крајеве где су некада Срби били већина. Тако да је то опет једна, мени се чини, обнова старих савезништава у новим околностима, сматра Баздуљ.

Muharem Bazdulj
Мухарем Баздуљ

Баздуљ оцењује да Србија ипак није сама и без савезника и да због бројности српског народа има кога да је подржи и да тренутна ситуација на Балкану води ка стварању два блока.

Србија има ту могућност, због великог броја српског народа у Црној Гори и због постојања Републике Српске, она у регији свакако има савезнике. Са Македонијом је исто био успостављен један однос који је релаксиран решавањем питања Македонске православне цркве. Тако да је то стварање два блока на Западном Балкану на којем Србија, чак и да је потпуно сама, јесте највећа и најмногољуднија, истиче Баздуљ.

Наглашава да у тој блоковској подели нема ништа необично и нелогично и додаје да ти савези не могу много тога да промене у контексту Србије и њене позиције.

То може наравно на неким регионалнмим теразијама помало да мења баланс. Али чини ми се да су ипак, ако не постоји неко менторство са стране, рецимо немачко или британско, да те земље које стварају савезништва, саме по себи нису претерано јаке. У контексту српских европских интергација Хрватска, рецимо, може да има право вета или да проба са неким уцењивањем, али чини ми се да је Хрватска превише мала да би могла тако нешто, ако би у неком моменту Француска или Немачка поставиле приоритет. Не видим да то може Србији да нанесе неку велику штету, закључује Баздуљ.

извор. косовоонлине

Најновији чланци

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...

ГРАЂАНИ ЦРНЕ ГОРЕ ТАОЦИ ДПС-А: Милово иживљавање и Милојкова немоћ!

Пише: Иван Милошевић Црна Гора је у раљама ДПС-а! Иако је ДПС изгубио изборе, полуге моћи бившег режима су толико моћни да се од њих...