Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЗЛОЧИНИ УСТАША: Само у једном дану на Пагу убили 800 Срба!

Протекле су 82 године од када су усташе пред долазак италијанских окупационих власти у логорима на Пагу убиле око 800 логораша, међу којима и дјеце. Предсједник Удружења “Јадовно 1941” из Бањалуке Душан Басташић изјавио је да је у ноћи између 14. и 15. августа 1941. извршена масовна ликвидација Срба на Пагу због сазнања да ће на тај простор доћи италијански фашисти и затворити госпићку групу логора.

-Они су жене и децу довезли два дана прије 14. августа улогоровали непосредно уз јеврејски логор, да би их тог 14. повели преко камењара до два и по до три километра удаљеног мјеста изнад увале Малин, на рту Слана, гдје су ископане гробнице дужине 50 и дубине три метра, са постраничним гробницама, што је личило на рибљу кост. Ту су их побили, рекао је Басташић за РТС.

Он је нагласио да је срећа што су Италијани одлучили да их ексхумирају и тако сачувају бар неке доказе о злочину.

Ексхумирали су 793 леша, од тога лешеви 91 дјетета доби до 15 година, навео је Басташић.

Према процјенама Ђуре Затезала, у концентрационом логору Госпић-Јадовно-Паг је за 132 дана постојања убијено више од 40.000 људи, а од тог броја 8.000 је страдало на острву Паг у логорима Слана и Метајна, као и у водама Јадранског мора.

Међу убијеним су и 73 свештеника Српске православне цркве /СПЦ/.

Око 2.000 логораша, углавном Јевреја, преживјело је масакре у госпићкој групи логора, али не и усташки терор. Мушки дио логораша транспортован је у новоформирани логор Јасеновац, док су жене и дјеца завршили у логору Јастребарско.

На злочине почињене на Пагу прије 82 године данас подсјећа само Часни крст које је Удружење “Јадовно 1941” поставило 2015. године, пошто је сваки покушај обнављања порушених спомен-обиљежја завршавао њиховим поновним уништавањем, посљедњи пут 2013. године.

Извор: срна

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОДРЖАН РАВНОГОРСКИ СКУП У РОДНОМ СЕЛУ ДРАГИШЕ ЦВЕТКОВИЋА, ПОСЉЕДЊЕГ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Чичина идеја огањ Српства, слободарске Србије и српског поноса!

ЧЕТНИЧКЕ ЛЕГЕНДЕ: Поручник Ивко Јовановић!

ЧЕТНИЧКЕ ЛЕГЕНДЕ: ДР Огњан Адум, Дражин шифрант!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jelenaboro

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!