Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Захваљујући Српском националном савјету: Уставни суд на ћирилици!

Уколико се државне институције не одазову позиву Српског националног савјета да равноправно третирају ћирилично и латинично писмо, као што је то био случај са Уставним судом, Савјет ће бити принуђен да равноправност ћириличног и латиничног писма постигне самоиницијативним постављањем табли на институцијама Црне Горе, поручио је предсједник Савјета др Момчило Вуксановић.

Српски национални савјет Црне Горе, кровна организација српског народа у Црној Гори, упутио је саопштење поводом постављања табле са ћириличним писмом на зграду Уставног суда које преносимо у цјелости:

Узимајући у обзир препоруку Заштитника људских права и слобода везану за очување ћириличног писма, по одредбама Устава Црне Горе једног од два равноправна писма, а након два писмена затјева Уставном суду под бројевима СУ-556/23 од 1.8.2023. године и СУ-556/23-1 од 23.8.2023. године Српски национални савјет Црне Горе је на улазу зграде Уставног суда, на раније одређеном мјесту, поставио одговарајућу таблу на ћириличном писму са натписом „Уставни суд Црне Горе“. На фотографијама које се налазе у прилогу јасно се види на који начин је са улаза уклоњена табла ћириличног натписа, што представља преседан да најзначајнија правна институција Црне Горе није у склопу својих надлежности обезбиједила поштовање сопствених норми, односно равноправност ћириличног и латиничног писма које је садржано у члану 13. став 2. Устава Црне Горе. Српски национални савјет позива и захтијева да и све друге државне институције Црне Горе поступе у складу са Уставом гарантованим нормама равноправности ћириличног и латиничног писма и истакну своје називе и на ћириличном писму у складу са предвиђеном регулативом. Уколико се државне институције не одазову позиву Српског националног савјета да равноправно третирају ћирилично и латинично писмо, као што је то био случај са Уставним судом, Савјет ће бити принуђен да равноправност ћириличног и латиничног писма постигне самоиницијативним постављањем табли на институцијама Црне Горе на којима их у овом тренутку нема. Обавјештавамо јавност да ће то бити приоритетна активност Српског националног савјета све док се не постигне потпуна равноправност ћириличног и латиничног писма или не дође до промјене Устава Црне Горе, закључује се у саопштењу Српског националног савјета Црне Горе који потписјује предсједник др Момчило Вуксановић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДЕЈАН ЂУРОВИЋ: Изјаве Мила и Данијела жешће, па никоме ништа, Марка Ковачевића осудили, а нијесу ни прочитали шта је рекао!

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ ТРАЖЕ: Грлић-Радман хоће Дом у Ластви, брод “Јадран”, предлажу Резолуцију о Божићном устанку, опомињу да Црна Гора у ЕУ иде преко Хрватске, па да не помињу Јасеновац!

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

mitropolija

МИТРОПОЛИЈА ПОРУЧИЛА МИЛАНУ КНЕЖЕВИЋУ: Окани се јавног суђења и пресуђивања!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!