Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЗА ЖИВОТ ОТАЏБИНЕ: Прије 81-ну годину одликовани официри ЈВуО ( капетани Јован Дероко, Никола Младеновић, поручници Симо Узелац, Милутин Бојовић и Лука Љумовић)!

Мој отац Краљ Петар Други 14. јуна 1942. године постхумно је одликовао јунаке ЈВуО који су у борби против непријатеља положили своје животе на олтар Отаџбине, капетане Јована Дерока и Николу Младеновића, поручнике Симу Узелца, Милутина Бојовића и Луку Љумовића. Наредбу о доликовању је потписао велики Слободан Јовановић, у то време председник Краљевске владе.
Јован Дероко је прави пример трагедије нашег народа у Другом светском рату и поделе која нас је много коштала. Перспективни официр, човек који се снажно залагао за заједничку борбу регуларне Краљевске војске и комунистичког покрета против нациста, пао је од руке оних које је обучавао како да се боре, пошто сами нису имали довољно обученог официрског кадра.
Сећање на Дерока и Симу Узелца и данас чува прелепа песма «Над Краљевом жива ватра сева». Једна од важних поуки ове песма је да на освету позива само Симина мајка, мајка оног човека који је пао од Немаца. Поука која још у време када је песма настала, након борби за Краљево октобра 1941. године, говори ко није желео братоубилачки рат, који је био наметнут из Москве.
Нека је вечна слава јунацима!
Делим документ из личне архиве мог оца.
На слици може бити: 1 особа и текст
извор: фејсбук Александар Карађорђевић
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СТАРИ БРОД: Обиљежене 82 године од злочина усташа Јуре Францетића над Србима!

ПУНИ СЕ ЧАША ЖУЧИ, ТИК-ТАК: ДНП суспендовао подршку Милојку до краја јуна, траже усвајање резолуције о Јасеновцу, двојно држављанство, да српски буде службени језик, враћање тробојке…!

ИСТОРИЈА И ЦРНА ГОРА: Нова сазнања о убиству Бошка Бошковића 1924. године, спорни списи генерала Јауковића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

pupovac

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!