Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Усташке стазе ЕП: За који дан организују конференцију “Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде”!

У просторијама Европског парламента, 21. марта биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“, што, подсетимо, није први пут да се у срцу Европе, говори о контроверзном надбискупу.

У Европском парламенту у Бриселу 2016. године одржана изложба о Алојзију Степинцу, коју је тада организовао хрватски посланик у том парламенту Маријана Петир.

Подсетимо, у просторијама Европског парламента, 21. марта биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“.

Догађај, као домаћин, организује европосланица Жељана Зовко (Хрватска, ХЏ, ЕПП), а најављено је и присуство говорника који ће дати осврт на живот и заоставштину Степинца, укључујући и монсињора Јураја Батељу који ће представити своју књигу о Степинцу.

Најављени су и монсињор Хрвоје Шкрлец, историчари Естер Гитман и Робин Хариса, као и дон Иван Вучко, жупник Крашића.

СПЦ, али и српска јавност сматрају Степинца одговорним због тога што није зауставио масовне злочине над српским народом у НДХ, као и за присилно покрштавање Срба. Како су “Новости” недавно писале, проглашење кардинала Алојзија Степинца за свеца више није на дневном реду Ватикана.

Папа Фрања је јако забринут због догађаја у свету и не жели да отвара још један проблем, посебно између две цркве на југоистоку Европе. За време понтификата овог папе тешко да ће доћи до преокрета, Степинац ће остати највероватније на чекању – тврди наш саговорник.

Пуне три године тему проглашења контроверзног кардинала светим папа Фрања није коментарисао. Када је у посети Ватикану био сисачки бискуп Владо Кошић, један од ретких преосталих конзервативних хрватских бискупа, покренуо је, у кратком разговору са папом, питање Степинца, али није добио конкретан одговор.

Све време папа жели побољшање односа са Српском православном црквом. Он добро зна да је Степинац једна од спорних тачака – указује овај свештеник из Ватикана.

извор: српске новине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БУДВА И ИЗБОРИ: Срби против Срба!

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Спајић рекао да ће Црна Гора бити уздржана приликом гласања о Сребреници!

БИТКА НА СУТЈЕСЦИ: Уништење партизана и сналажење четника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

igor

ИГОР ДАМЈАНОВИЋ: Чудо – Сребреница геноцид, Зидани Мост ни злочин!

nebojša

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Захтјеви ДНП-а у складу са политиком ДФ-а, Милојко наставља Милову спољну политику!

budva

БУДВА – ИЗБОРИ: Све исто, а све различито – бивши ДФ у двије колоне има већину!

partizani

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

glasanje

ПУТЕВИ АНТИСРПСТВА: Промјеном правила усвојена Резолуција о Сребреници, Црна Гора гласала “за”!