Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НИШТА БЕЗ КРАЉА, У КРАЉЕВСКОМ ДВОРУ У БЕОГРАДУ: Приказани “Хероји Халијарда”

У биоскопу Краљевског двора у Београду синоћ је одржана пројекција филма „Хероји Халијарда“, чији су домаћини били Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина.

Његово Краљевско Височанство је био веома заинтересован да погледа први играни филм снимљен о овој важној историјској теми, али због обавеза у иностранству није могао да присуствује премијери. Како су на комеморацији у Прањанима у септембру ове године већ о томе разговарали, господин Радош Бајић, сценариста и редитељје са великим задовољством организовао пројекцију у дому Краљевске породице Србије. Заједно са Престолонаследником и Принцезом, филм су погледали чланови тима Контраст студија, саветодавних тела Круне, Краљевског медицинског одбора, Управног одбора Престолонаследникове фондације за образовање и културу, Удружења Краљевина Србија и чланова колектива Краљевског двора.

Господин Бајић је истакао да је веома срећан због прилике да свој награђивани филм прикаже у дому Краљевске породице Србије, јер је то најприродније место да се оваква прича прикаже.

-Веома сам захвалан нашем драгом пријатељу Радошу не само што је донео овај филм у наш дом, већ што га је пре свега снимио. Хероји „Халијард“ мисије, храбри војници Југословенске војске у отаџбини, који су ризиковали животе да би спасили савезничке пилоте, увек се морају памтити. Ово је филм који је требало да буде снимљен и који је морао да буде снимљен, не само због наших предака, већ због нас, нашег народа и нашег националног сећања. Можда смо предуго чекали да се ова прича исприча, али чекање се исплатило. Пилоти који су спасени, иако често називани „Заборављених 500“, заправо нису заборављени. А нису ни сви храбри људи, који су под командом свог неустрашивог вође генерала Драгољуба Михаиловића и мог оца, Њ.В. Краља Петра II као врховног команданта војске, започели и успешно извели операцију спасавања својих савезника. Њихова храброст и одлучност да живе у слободном свету су белег који нам показује пут за будућност , рекао је овом приликом Престолонаследник Александар.

У средишту филмско-телевизијског пројекта „Хероји Халијарда“ је ратна драма, прича која је инспирисана највећом појединачном акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатом под кодним именом „Операција Халијард“. Прича о „Халијарду“ је апотеоза доброчинству, племенитости и патриотизму. То је сага о трагици једног времена, херојству, али и безнађу, о породици, поделама и расколима – о наметнутој будућности која је вољом моћних отета српском народу.

Током операције Халијард 1944. године, преко 500 америчких и британских пилота, заједно са неколико посада из Русије, Француске и других савезничких земаља, одведено је на слободу са импровизоване писте у селу Прањани код Горњег Милановца. Била је то једна од највећих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија. Операцију су предводили Kраљевска југословенска војска у отаџбини и америчка Kанцеларија за стратешке услуге (ОСС). Председник Сједињених Држава Хари Труман постхумно је одликовао генерала Драгољуба Михаиловића Легијом за заслуге, једним од највиших одликовања Сједињених Држава, за подршку савезничким снагама и допринос победи у Другом светском рату.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ФАЛСИФИКАТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Стефана Првовјенчаног није крунисао папа, него Свети Сава и то руком Јована Крститеља!

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

ПАРТИЈА ПЕНЗИОНЕРА И УДРУЖЕЊЕ “ПРАВДА”: У Бијелом Пољу ДПС-овци ћутали када су примања била 147 евра, данас критикују када су порасла на 450!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!