Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У КРАГУЈЕВЦУ И ПРОДУКЦИЈИ “ПОГЛЕДА”: Припрема се снимање “ЂЕНЕРАЛА”!

У сали за пробе Кжањевско-српског театра у Крагујевцу настављају се пробе за снимање играног филма ”Ђенерал”, у продукцији ”Погледа”. Током два дана, 4. и 5. јула, везане су две пробе: Првог дана Никола Ракочевић (ђенерал Дража) са официрима савезничке војне мисије, које тумаче Стеван Мрђеновић (генерал Армстронг), Лука Миљковић (пуковник Бејли) и Никола Поповић (мајор Арчибалд Арчи Џек), као и са Солунцем Живојином (Милић Јовановић). Другог дана Никола Ракочевић је пробао сцене са главним официрима из свог штаба, потпуковником Лалатовићем (Владимир Јоцовић) и потпуковником Балетићем (Милош Крстовић).

Највећа пажња посвећена је ритму и темпу, односно променама расположења, које условљавају догађаји, тј. радња филма.

Пробама је присуствовао и директор фотографије Бојан Крстић, као и костимограф, Гоца Јагличић, која је урадила корекцију униформи, а такође и организатор снимања Катарина Андрић.

Први дан снимања ”Ђенерала” је среда 30. август.

Тема филма је прекретница у односу Западних савезника према Краљевини Југославији, а уједно и највећа офанзива Југословенске војске (четника) против Сила осовине, касног лета и почетком јесени 1943. године. Најпознатија из тог периода је Битка за Вишеград.

”Ђенерал” је ратни филм, у коме се комбинују елементи акције и драме. Филм се снима на основу истинитих догађаја. Наизменично се приказују битке на фронтовима и с друге стране тешки психолошки ломови у позадини. Битке се снимају према оригиналним немачким документима, које је аутор набавио у Бундес архиву у Фрајбургу. Психолошке драме актера репродукују се према четничким и британским документима. Глумци изговарају рече које су њихови ликови – историјске личности – заиста изговарали.

Филм ће се снимати у Вишеграду, затим у околини Ужица и Овчар Бање, на Гледићким планинама, на Руднику и на Равној Гори, као и у Крагујевцу.

Улоге: Никола Ракочевић (ђенерал Дража Михаиловић), Владимир Јоцовић (потпуковник Мирко Лалатовић), Милош Крстовић (потпуковник Лука Балетић), Миломир Ракић (потпуковник Захарије Остојић), Петар Лукић (капетан Марковић), Игор Боројевић (мајор Драгослав Рачић), Миодраг Пејковић (капетан Душан Јеремић), Ђорђе Ђоковић (капетан Добрица Ђукића), Ненад Петровић (капетан Милош Словић), Владимир Ђорђевић (капетан Раде Стјепановић),  Александар Јеленић (мајор Драгиша Васиљевић), Милић Јовановић (Солунац Живојин Марковић), Алекса Радојловић (наредник Алекса Прокића), Стеван Мрђеновић (генерал Чарлс Армстронг), Никола Поповић (мајор Арчи Џек), Лука Миљковић (пуковник Вилијем Бејли), Никола Васиљевић (мајор Бил Хадсон), Никола Дрмончић (немачки генерал), Владимир Тешовић (немачки пуковник), Стефан Јосић (немачки мајор),  Чедомир Штајн (немачки поручник), Младен Ђорђевић (усташки оуковник), Дејан Тончић (домобрански пуковник), Ненад Вулевић (домобрански мајор), Саша Пилиповић (командант муслиманске легије Мухамедага Хаџиефендић), Гаврило Јовановић (Хаџиефендићев помоћник, Хасан), Дејан Цицмиловић (главни партизански командант)….

Сценарио и режија: Милослав Самарџић.

Филм ”Ђенерал” финансира се средствима ”Погледи” и од донација.
Донације можете уплатити на следећи начин:
Динарски рачун: 325-9500500624650-92, код ОТП банке
Адреса: ”Погледи” доо, Немањина 16, 34000 Крагујевац
Сврха уплате: Донација
Пеј Пал налог: [email protected]
Донације преко сајта ”Типи”:
https://fr.tipeee.com/pogledi
Имена значајнијих донатора биће објављeна на шпици филма.
”Погледи” су до сада објавили две документарне ТВ серије, десет документарних филмова и један играни филм.

извор: погледи

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

АТЕНТАТ, BRAKE NEWS ИЛИ СТАРИ РАЧУНИ: Владао 30 година, довео грађане до просјачког штапа, распродао фабрике и обогатио се, а данас морамо да га чувамо!

ДАНИ АТЕНТАТА, ТРАМП ИМА ЛОШЕ ШПИЈУНЕ, ДА ЗОВЕ МИЛА: Ђукановић боље обавијештен од Доналда!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

osman8

БОШЊАЧКИ ПУТЕВИ БЕСПУЋА: Брину о Сребреници, злочине Османа Растодера у Плаву и Гусињу ни да помену!

spurnjik

КАКО ТАТА КАЖЕ: Влада Црне Горе забранила рад и емитовање руских медија!

tihomir1

РЕАКЦИЈЕ НА УКИДАЊЕ РУСКИХ МЕДИЈА, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ (УНЦГ): Људи који воде Владу ЦГ су слијепи послушници америчке амбасаде у Подгорици!

pakao

МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Над Црном Гором се надвила сјенка (Андрија Мандић и капела) мрачнија од италијанске на Петровдан 1941. године!

Gornje-Zaostro-Krug-17-768x432

ЗАОСТРО КОД БЕРАНА: Голуб Добрашиновић, жив се предати Турцима није хтио, братсва дијелио на људе и нељуде!