Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Требиње: Обиљежавање 120 година Кола српских сестара!

Свечаном академијом „Диптих о милосрђу“ у Музеју Херцеговине у Требињу биће обележено сјећање на активности Кола српских сестара у Херцеговини деведесетих година ХХ вијека, а поводом 120 година од оснивања удружења. Обиљежавање ћр се одржати на платоу испред Музеја Херцеговине, четвртак, 17.август 2023.г. у 20:30 часова.
Иницијатор настанка овог женског, патриотског, добротворног и културно-просветитељског удружења била је сликарка Надежда Петровић. Назив је удружењу је дао Бранислав Нушић. Коло је основано у августу 1903.године и својим активностима наставило је да помаже потребитима у Србији, Црној Гори, и дијаспори кроз цијели ХХ вијек, као и ратом погођеној Херцеговини деведесетих година ХХ вијека.
Јубилеј удружења племенитих жена које су у најтежим временим помагале онима којима је помоћ била неопходна биће праћен богатим програмом.
Госпођа Сенка Дурутовић, председавајућа Сабора Кола српских сестара и Владика Григорије Дурић, Епископ диселдорфски и њемачки говориће о сјећањима на активности Кола у Херцеговини, сарадњу коју је Коло имало са блаженопочившим Владиком Атанасијем и Епархијом захумско-херцеговачком и приморском.
У програму ће учестовати госпођа Љиљана Благојевић, глумица и првакиња Народног позоришта у Београду, господин Милутин Јоцић, оперски пјевач Народног позоришта у Београду, уз клавирску пратњу проф. Јелене Ковачевић. Модератор програма је Сања Пешут.
Програм ће бити праћен изложбом фотографија.
Свечана академија се одржава са благословом Његовог преосвештенства господина Димитрија, Епископа захумско-херцеговачког и приморског.
мр Александар Вујовић,
уредник Катихетског програма Радио Светигоре
и професор Цетињске богословије
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА: Осуђујемо покушај смјене Јанка Јелића, није култура све што се назива културом!

“ХУМАНИ” ЗАПАД: Караџић и Младић без одговарајуће љекарске његе, стање погоршано због лобирања за резолуцију у Сребреници!

СРБИ СВУДА: Четнички филм “Хероји Халијарда” након Вашингтона биће приказан и у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!