Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТРЕБИЊЕ, НАКОН 80 ГОДИНА ЋУТАЊА: Представљена споменица злочина усташке “Црне легије”!

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је промовисана споменица под називом “Осамдесет година ћутања”, аутора Лазара Шкобе и Бранислава Крљаша, која говори о злочинима злогласне усташке формације “Црне легије” у паљанским насељима Раковац и Јеловци и у околним селима.

Усташе су од 11. до 16. новембра 1943. године у паљанским насељима Раковац и Јеловци и околним селима на најсвирепији начин убиле 325 српских цивила, од којих је 143 дјеце узраста до 14 година.

Уредник књиге Саша Кнежевић рекао је новинарима да 80 година након овог злочина није постојао никакав званични писани траг, да су људи причали о томе, преносило се искуство, али да нису постојали формални трагови.

Он је навео да је аутор споменице Лазар Шкобо прије десетак година урадио интервјуе са неким од малобројних преживјелих свједока, а у књизи и филму су објављени неки од докумената из архива БиХ, а односе се на истраживања из 1945. и 1946. године о злочинима у БиХ.

Шкобо је рекао да је у књизи представљен злочин “Црне легије” која је у новембру 1943. године позвала 40 најугледнијих српских домаћина, који су убијени на најмонструознији начин.

Пројекат је реализован уз подршку Борачке организације Пале, а аутори истичу да је књига само први корак у расвјетљавању злочина над Србима на ширем простору Сарајева у Другом свјетском рату.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!