Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Светосимеоновски проглас

Личност преподобног Симеона Мироточивог већ скоро девет вјекова стоји пред нама као свјетило вјере и тврђава истине, изливајући благоухано миро онима који са вјером прилазе његовим светим моштима, упућујући све нас ка свјетлости богопознања. Тако се и ми, у мјесту његовог рођења, Рибници, данашњој Подгорици сабирамо у славу Божију и у част Светог Симеона. Сва славља и прославе у Цркви Христовој врхуне у Светој Литургији, којом се освећује и вријеме и простор. У њој се, сједињујући се са Живим Богом, преображава и човјек и сва творевина. Хљеб и вино као принос творевине, Духом Светим преображавају се у пречасно Тијело и Крв Господњу. А ми причешћујући се тим благословеним даровима примамо у себе храну Вјечног Живота, постајући сапричасници и сутјелесници Бога живога. У Цркви се сјећања на неке догађаје и личности никада не своде на комеморацију већ на живо учешће и присуство Бога међу нама, а кроз њега и наше учешће у заједницу свих светих и свих од вијека преминулих у нади на васкрсење и живот вјечни. Тако све у Цркви треба да буде пројава вјечне славе и вјечног људског достојанства.

Молитвени ходови – Литије, нису ништа друго него наставак благословеног литургијског сабрања. Епископи, свештеници и вјерујући народ излазећи из Храма тај литургијски благослов шире улицама града дијелећи га свим житељима, упућујући јеванђељски позив „Дођи и види“! Наше Литије су благословене и узвишене зато што су као дар Божији пројава истинске љубави и славе Божије. То смо у блиској прошлости могли и да осјетимо јер смо кроз вишемјесечно молитвено стајање пред Богом и ходањем стопама Гослодњим задобили многе дарове. Не само да смо задобили слободу кроз измјене дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести, већ се у њима испунила Господња молитва Оцу Небескоме – да сви једно буду. Ваистину, у тим данима све наше разлике и различитости постале су, не препрека како обично бива, него богатство које се утапало у дух свенародног јединства. Тада смо се показали као народ Божији, царско свештенство, свети род. Ту велику милост Божију дужни смо да чувамо и да јој се увијек са радошћу враћамо и да је увијек изнова у нама и међу нама обнављамо.

Празник Светог Симеона Мироточивог је нова прилика и нови позив да се у име Господње саберемо, заједно помолимо и кренемо у нову Литију у којој ћемо опет ићи заједно као један са молитвеном пажњом, слушајући ријечи Јеванђеља, пјевајући молитвене пјесме, носећи литијске барјаке и иконе наших светитеља. Нека и ова свенародна Литија буде видљиви знак и пројава наша вјере, наде и љубави, а молитвама Светога Симеона Мироточивог, миротворца и чудотворца да Господ подари здравље, слогу, мир и спасење свим вјерним чедима наше Митрополије, као и свим житељима града Подгорице и Црне Горе. АМИН!

Извор: МЦП

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВРАКА КОД СКАДРА: Слава цркве Свете Тројице!

ТРОЈИЧИНДАН НА РУМИЈИ: Цјеливање крста Светог Јована Владимира!

БЕЛИ ДВОР: Хуманитарни концерт Стефана Ђоковића, сав приход намијењен школи “Антон Скала” у Београду!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jelenaboro

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!