Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Све јасно: Уколико Зећани не буду гласали у Подгорици, ДФ и Демократе губе 10 одсто бирача, ДПС само три!

Такозвани “закони о Зети” довели су и до промјене подгоричке изборне јединица усред изборног процеса. На то су указали из Центра за демократску транзицију (ЦДТ), и позвали предсједника државе да врати законе на поновно одлучивање. ТВЦГ подсјећа на резултате посљедњих парламентарних избора одржаних у Подгорици односно Зети. Бројке показују коме одговара да грађани Зете не гласају у главном граду.

Према посљедњим подацима МУП-а у Подгорици је 142.824 бирача, а у Голубовцима право гласа има око 12,5 хиљада. Захваљујући изгласавању такозваних “Зетских закона”, становици Зете неће моћи да гласају на наредним подгоричким изборима.

Тиме је отворено питање којим партијама та одлука иде на руку? Судећи према резултатима Парламентарних избора 2020. тренутно стање иде у корист Демократској партији социјалиста али и ГП УРА. На тим изборима коалиције око ДФ-а и Демократа у Зети су освојиле готово 6,5 хиљада гласова, а странка Мила Ђукановића 3.120. Ако би однос снага био исти и на наредним изборима у Главном граду, Фронт и Демократска Црна Гора изгубили би око 10% бирача, а ДПС 7. УРА би имала око 3% мање.

Посљедњи Парламентарни избори на којима су гласали Зећани, показују да се у тој тада Градској општини, нијесу прославили СД, Бошњачка странка, ХГИ, ХРС, СДП, Албанска коалиција и Албанска листа.

Сви заједно, укупно су освојили 477 гласова од око 9 хиљада колико их је гласало у Главном граду.

Да се усвајањем Закона о општини Зета изводи опасна изборна манипулација, упозорили су из Центра за демократску транзицију. Кажу да се подгоричка изборна јединица мијења у сред изборног процеса, те да партије настављају с подривањем демократије. Зато позивају предсјендика државе Мила Ђукановића да законе врати на поновно одлучивање.

И професор Ђорђије Блажић оцијенио је за Радио Црне Горе да је на дјелу кршење демократије, које с ене дешава случајно пред изборе.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА: Осуђујемо покушај смјене Јанка Јелића, није култура све што се назива културом!

СРБИН ГАЗИ: Новак Ђоковић у полуфиналу Монте Карла!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПАРТИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА: Најстарији суграђани све лошије живе, власници трговинских ланаца све богатији, а власт ћути!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!