Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Стари Брод и Милошевићи: Обиљежена 81 година од страдања Срба од усташа Јура Францетића!

Служењем литургије и помена у Старом Броду код Вишеграда обиљежена је 81 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске и Подрињске регије, које су убиле усташе предвођене Јуром Францетићем. Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се током прољећа 1942. године. Пајо Ђерић, тада четворогодишњи дјечак, сјећа се крвавог, 22. марта 1942. године, збјегова српског народа и нејачи на обалама непремостиве Дрине и монструозног злочина усташке Црне легије.

Стигоше усташе, поче народ да се гура и бјежи, гаси народ ватру колико бјежи… Почеше да вичу са оне и ове стране, а усташе кољу близу Дрине и само бацају у Дрину. Народ запомаже, чују се жене које моле да им не кољу дјецу – присјећа се Ђерић.

Митрополит Хризостом рекао је да су Срби страдалници напунили многе ријеке, језера, бездане и јаме од Јадовна до Дрине и то само због тога што су вјеровали у добро, а они који су их побили вјеровали су у принципе зла.

Преко 6.000 Срба од Сарајевског поља до ријеке Дрине је мученички и на све друге начине побијено и пострадало, бачено у ријеку Дрину која је њих однијела и њихове кости којекуда разнијела, али најважније је да нисмо остали у забораву – рекао је митрополит.

Стари Брод-помен - Фото: СРНА

На мјесту страдања 2008. године подигнут је споменик и спомен капела, а 2019. године изграђен је и спомен музеј у којем су уклесана имена 6.000 невино страдалих Срба.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица позвао је све да долазе у Стари Брод, а посебно ученике који иду на екскурзије и поручио да – ко не буде поштовао своју историју, не може рачунати на будућност. Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да покољ над српским становништвом не смије пасти у заборав. Ђуревић је нагласио да је планирано да уз помоћ Владе Републике Српске буде завршен пут који је прије неколико година пробијен, да он буде асфалтиран како би сви који желе могли да што лакше дођу до овог мјеста.

У Спомен-музеју Стари Брод постављено је 27 скулптура, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВРАКА КОД СКАДРА: Слава цркве Свете Тројице!

ТРОЈИЧИНДАН НА РУМИЈИ: Цјеливање крста Светог Јована Владимира!

БЕЛИ ДВОР: Хуманитарни концерт Стефана Ђоковића, сав приход намијењен школи “Антон Скала” у Београду!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jelenaboro

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!