Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКО КОЛО УСРЕД ЊУЈОРКА: Прва васкршња литургија у цркви након великог пожара!

Прва васкршња литургија након седам година служена је у цркви Светог Саве у Њујорку, која је горела у пожару 2016. године који је потпуно уништио ову светињу! Након литургије верници су оплели ужичко колце испред храма, а с њима је заиграла и српска глумица Катарина Радивојевић.

Велики број верника и породица са децом окупио се јуче у цркви Светог Саве на Менхетну, они су уприличили и прославу након литургије и заиграли су коло. Њима је срце било пуно јер су коначно за велики празник присуствовали литургији у њиховој светињи након седам година.

Овогодишњи Васкрс за Србе у Њујорку посебно је радостан јер су дочекали да присуствују првој ускршњој служби после седам година од трагичног пожара у ком је црква изгорела на Васкрс 2016. године – рекао је након службе протојереј ставрофор Живојин Јаковљевић, старешина тог Саборног храма за Тањуг, а пренеле су Новости.

Обнова цркве Светог Саве у Њујорку, изгореле у великом пожару на Ускрс 2016. године, траје и даље. Званично, како је саопштено након истраге, пожар није подметнут, већ је окарактерисан као несрећан случај, након што су се запалиле свеће.

Прву литургију служио је патријарх Порфирије 5. фебруара који је боравио у двонедељној посети САД. Верници у Њујорку похвалили су се и на друштвеним мрежама да је служена Васкршња литургија након седам година.

-Људи, седам година нам је црква на Менхетну била ван строја. Могли смо ми то боље, верујем у то. Али је најважније да се православни српски народ вратио у свој храм. Било би добро да сви размислимо да ли можемо нешто да урадимо како бисмо цркву додатно адаптирали – написао је један верник у групи “Срби у Њујорку.”

Он је продложио да се међу верницима и Србима покрене акција прикупљања средстава за обнову храма.

Црква у Њујорку је ствар свих Срба баш као што је и црква у Калифорнији или Чикагу такође ствар свих Срба, не само људи који живе у непосредној близини. Наравно, донатори би морали да знају шта треба да се уреди и колико то отприлике кошта (ствари би морале да буду транспарентне). Ово је написано без разговора са људима из цркве. Просто гледајући са стране делује да ствари могу да се одвијају мало брже И да је цркви можда потребна помоћ свих нас. Наш Храм не заслужује плекси-глас и летве на прозорима – написао је овај верник.

Извор: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГОРАН КИКОВИЋ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Васојевићи вјерни завјету Светог Петра Цетињског!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Икона Светог Ђорђа за пуковника Љубинка Ђурковића, команданта битке на Кошарама!

У БЕОГРАДУ О УБИСТВУ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ, ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нећемо одустати да откријемо убице новинара!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!