Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Скупштина Србије, Горан Киковић: Домови ученика и студената расадници талената!

У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ СРБИЈЕ НА ПРВОЈ МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ УЧЕНИЧКИХ И СТУДЕНТСКИХ ДОМОВА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ У ИМЕ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЈЕТЕ ЦРНЕ ГОРЕ И ДИРЕКТОРА ДОМОВА УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА ЦРНЕ ГОРЕ ОБРАТИО СЕ ПРОФЕСОР ГОРАН КИКОВИЋ, ДИРЕКТОР ДОМА УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА БЕРАНЕ.
Уважени представници министарстава држава Србије, Црне Горе и Републике Српске, драге колеге учесници Прве конференције југоисточне Европе,драго ми је што могу да све вас поздравим у име Министарства Просвјете Црне Горе и у име Ученичких и студентских домова Црне Горе. Пошто долазим из Берана могу да Вам свима на почетку кажем кратак историјат Дома ученика и студента Беране,чији сам директор.
Дом ученика у Беранама основан је давне 1996/97. године као саставни дио ЈУ Средње медицинске школе „Др Бранко Зоговић“. Ђачки дом је основан као подршка тек основаној Средњој медицинској школи, чији је значајан број ученика долазио из сусједних општина којима је било неопходно пружити квалитетне смјештајне услове.
Од оснивања до краја школске 2000/01. године Дом је био смјештен у дијелу зграде Стрељачког савеза која се налази у приградском насељу Доње Луге. Крајем септембра 2001. године завршено је адаптирање старе зграде Дома здравља за потребе ђачког смјештаја, а ученици су се уселили 1. октобра 2001. године. У новембру 2006. године долази до одвајања Дома ученика из састава ЈУ Средње медицинске школе „Др Бранко Зоговић“, чиме су се стекли услови да ова установа понуди смјештај ученицима свих средњих школа. Одлуком о оснивању Јавне Установе ,,Дома ученика и студената”, коју је влада Црне Горе донијела на сједници одржаној 17. октобра 2018. године, тако да, током јануара мјесеца 2019. године дом ученика је пресељен у новој згради Универзитетског центра, гдје су се стекли услови да ова установа поред ученика понуди и смјештајне капацитете и студентима Високе медицинске школе.
Ако се накратко осврнемо у прошлост, у ону, сада већ далеку 1996. годину која означава почетак рада ове установе, и у ону 2006. када се осамосталила, и наравно 2019. годину када се преселила у нову зграду Универyитетског центра, видјећемо различите услове који су се из године у годину поправљали и тежили да испуне стандарде модерних домских простора.
Данас је, сасвим смо сигурни, свакоме ко је бар једном ушао у ову установу, већ од прилаза и лијепо уређеног дворишта, до соба у којима ученици бораве и свих заједничких просторија у којима уче и проводе слободно вријеме, потпуно јасно да се ради о простору који је не само квалитетно опремљен и прилагођен потребама својих становника, него је и испуњен позитивном атмосфером која се осјећа на сваком кораку.У овом периоду у различитим звањима директора и управника установом су руководили: Војин Раковић, Живко Шекуларац, Милена Кљајић, Онур Бабаић и Горан Киковић.
Него поред Берана у Црној Гори постоје и Домови ученика и студента у Подгорици, Никшићу, Цетињу, Котору, Бару, Плужинама и Шавнику.
Свуда има проблема али су услови у Домовима ученичког и студентског становања у веома добром стању. Држава односно Министарство Просвјете Црне Горе,финансира око 80% свих услуга док, корисници симболично учествују односно студенти уплаћују мјесечно по 30 евра, док ученици дотирају 26 евра. Што значи да смо са цијенама исхране и смјештаја најефтинији са услугама у Европи. Када је дошло до демократских промјена од 30. августа 2020.године доста је урађено на побољшању животног стандарда како становништва тако и ученичке и студентске популације. Министарство Просвјете је увећало студентске кредите и стипендије најбољим студентима. Студентске стипендије повећало на 220 евра, студентски кредити су на повећани на 160 евра, док су стипендије за најбоље ученике 57 евра.
Да се Министарство просвјете Црне Горе, домаћински и очински односи према просвјети у овој земљи у последњем периоду говори и податак да је од почетка ове 2023.године увећало и стандард заапослених у области просвјете за 20% , што је највеће повећање у последњих 20 година.Тако да је и животни стандард просвјетних радника знатно побољшан, јер је један од услова квалитета рада у просвјети и образовању управо и већ поменути животни стандард просвјетних радника и њихових породица.
Морамо истаћи да се домаћинском политиком дошло до тога да је основно образовање у Црној Гори готово бесплатно а та идеја је почела од Општине Беране од 2014.године када смо као нова демократска власт увели бесплатне уџбенике за све основце на територији општине Беране,док је сада управо од прошле 2022.године, тај принцип уведен на нивоу цијеле Црне Горе. Значи основно образовање је скоро бесплатно,што све доприноси бољем стању у образовању. За 2023. годину је планирано је од стране министарства просвјете адаптација свих ученичких и студентских домова уЦрној Гори.За Дом ученика и студента на Цетињу из средстава Европских фондова обезбијеђена су средства за изградњу најсавременијег Дома ученика и студента у Југоисточној Европи. Ово све говори да се доста тога улаже у ученички и студентски стандард и води рачуна о социјалној политици и у овој области.
На крају ове веома корисне и добро организоване међународне конференције желим у име учесника и представника Домова ученика и студената из Црне Горе похвалим прије свега идеју да ми на простору Југоисточне Европе или западног Балкана морамо и треба да сарађујемо прије свега једни са другима, па затим да будемо дио велике европске породице. Идејни творац и организатор је Дом ученика Средњих школа ”Милутин Миланковић” из Београд, са традицијом дугом шест деценија, као што је свима нама познато домаћин је ове веома корисне и успјешне манифестације и конференције, која треба да настави да се на савремен и озбиљан начин бавимо проблемима у будућности Домова ученика и студената, као мјеста од веома великог значаја за васпитно- образовни рад и за образовање свих структура нашег становништва. Зато су овакве конференције и повезивања и уједно размјена искустава од битне важности за наш рад. Посебно ми је драго што смо крунисали нашу сарадњу и потписали споразум о сарадњи Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић“ из Београда, Србија, кога заступа директор Ненад Миленовић и Дома ученика и студената „Беране“ из Берана , Црна Гора, кога представља директор Горан Киковић .
Слика може припадати 1 особа и стоји
Горан Киковић
Изузетно ми је драго што смо припремајући овај скуп сарађивали са Дарком Колаковићем и Ненадом Миленовићем и изражавам лично задовољство што је ова конференција донијела први резултат нашег повезивања односно сарадњу коју смо крунисали и споразумјели се да у области рада од заједничког обостраног интереса се обавља наша обострана сарадња кроз учествовање и заједничко иступање у погледу образовања, пружања услуга и других сродних дјелатности, размјену искустава, коришћење доступних ресурса, организацију заједничких предавања, учествовање или заједничка организација спортских такмичења или сусрета, размјене ученика, професионалаца и других институционалних информација, организације семинара и конференција на националном и међународном нивоу ради едукација или подучавања особља, сарадња у пружању међусобне подршке и заједничког учешћа на националним и међународним пројектим. Што значи ово је прва практична сарадња која нуди услуге које било која од страна између субјеката а који су пожељни и изводљиви за развој и јачање сарадничких односа у циљу постизања заједничких интереса, као и друге активности којима је сврха испуњење циљева које смо дефинисали и због чега је и сазвана ова Прва међународна конференција представника Домова ученика и студента које дјелују на простору Југоисточне Европе или западног Балкана. Зато дајемо пуну подршку овој идеји да се реализује и спроведе у дјело, истакао је Киковић.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СТАРИ БРОД: Обиљежене 82 године од злочина усташа Јуре Францетића над Србима!

ИСТОРИЈА И ЦРНА ГОРА: Нова сазнања о убиству Бошка Бошковића 1924. године, спорни списи генерала Јауковића!

ЕМИР КУСТУРИЦА: Резолуција не признаје свјетско право, Српска ће опстати!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

patru

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Подижемо глас против историјског ревизионизма и Резолуције о Сребреници!

srpskezemlje

СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

danisrpska

“ДАНИ РУСИЈЕ У СРПСКОЈ”: Резолуцију о Сребреници предлажу они који починили најстрашније злочине у историји!

patru

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

milojko

СРПСКИ ПОЛИТИЧКИ АНТИФЕНОМЕН: Гласаш за власт, која потом све ради против Срба!