Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сјеверна Каролина: Изложба о акцији ЈВуО “Халијард” да постане стална поставка у музеју!

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић и руководство Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција у Сјеверној Каролини договорили су да од сљедеће године изложба посвећена операцији “Халијард” буде дио сталне поставке тог музеја у Фејетвилу, који се налази код највеће америчке војне базе Форт Либерти.

Ђурић је, на позив Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција, присуствовао обиљежавању мисије “Халијард” у Сјеверној Каролини, саопштила је Амбасада Србије у Вашингтону.

Обративши се у својству почасног госта, Ђурић се осврнуо се на период успостављања дипломатских односа Србије и САД прије више од 140 година, истичући историјско савезништво два народа у оба свјетска рата.

Говорећи о посебној улози српске војске и српског народа у Другом свјетском рату, он је указао на то да су вриједности и слободарски принципи за које су се наши преци тада борили раме уз раме са америчким савезницима исти они који и данас везују оружане снаге двије земље, за шта је најсвјетлији примјер сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Ђурић је подсјетио да је прије двије године, на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића, у Прањанима саграђен и свечано отворен Меморијални комплекс посвећен мисији “Халијард”, као и да је обиљежавање годишњица ове војне операције прошле године увршћено у државни програм обиљежавања годишњица историјских догађаја Србије.

Поносан сам на то што наши народи, наше институције и наше владе одају почаст храбрим људима који то заслужују, и настављају да причају приче које заслужују да буду испричане, додао је Ђурић.

На манифестацији су говорили предсједник Фондације мисије Халијард Џон Капело, историчар специјалних операција здружених снага Боб Сил, као и мајор Стивен Смит, потомак једног од америчких пилота спашених током ове војне акције, преноси РТС.

Операција “Ваздушни мост”, у америчким војним круговима позната и под називом “Операција Халијард”, највећа је акција спасавања савезничких пилота у Другом свјетском рату.

На територији Србије у периоду од маја 1944. до фебруара 1945. године спровели су је припадници ваздухопловних снага САД, Југословенске војске у отаџбини и мјештани села Прањани.

Сматра се једном од најуспјешнијих спасилачких мисија у историји ратова, изведених иза непријатељских линија.

Извор: срна

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЦАР ПЛАНИНА: Ком – вaсојевићки Олимп!

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

ПОЗНАТО, А НЕПОЗНАТО: Када су Слобо и Фрањо жељели да буду Тито!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

moskva2

МИНИСТАРСТВО ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ: Забрана руских медија непријатељски акт, одговорићемо!

milo-karikatura-409x298

АТЕНТАТ БЕЗ АТЕНТАТОРА ИЛИ УДБА НА СТРАЖИ: Шушка се шушка, Мило нема Душка, а гдје је пушка!

kuci

ПАРАСТОС ЖРТВАМА ПОХАРЕ КУЧА: Траже да се уклони споменик Мирку Петровићу, одговоран за страшне злочине у племену који се и даље памте!

putovrazi

КАДА ПОЛИТИЧАРИ НЕЋЕ ЗАЈЕДНО, ХОЋЕ ПИСЦИ: УКЦГ и УКС представљају књигу Благоја Ж. Поповића ” Стрелице и путоврази”!

velika1

УОЧИ СРЕБРЕНИЦЕ: Имена џелата који су починили масакр у Велици 28. јула 1944. године, муслимани се нијесу извинили Србима и покајали због злочина!