Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

РОМАНИЈА ЗЕМЉА СРПСКА: У Соколцу гради се споменик патријарху Павлу!

У општини Соколац ове године биће постављен камен темељац за изградњу Градске куће и реконструкцију Културног центра „Србија“, а испред Градске куће биће изграђен и трг са спомеником почившем патријарху Павлу. Монумент, висок осам метара, биће највећи споменик некадашњем поглавару СПЦ у неком српском граду!

Начелник општине Соколац Милован Бјелица каже, за „Новости“, да је народ Романије увек био уз Српску православну цркву која га окупља и да су данас потребни слога и јединство, посебно када је реч о интересима српског народа и очувању Републике Српске.

Бјелица је подсетио и да је блаженопочивши патријарх долазио на Соколац и у тешким ратним временима, али и после рата. Посебно истиче његову посету на Видовдан 1994. године када је боравио на Сокоцу и окупио комплетан тадашњи државни врх на челу са Радованом Караџићем, као и војни који је предводио генерал Ратко Младић.

– Тада је српски народ добио прекопотребне речи подршке нашег патријарха Павла. У то време били су затегнути односи Београда и Пала и управо је патријарх био најважнија спона и допринео да дође до помирења и слоге Срба са обе стране Дрине – говори Бјелица.

Српски народ Романије, истиче Бјелица, остаје захвалан патријарху и јер је у ратним годинама одлучио да седиште Дабробосанке митрополије буде измештено из Сарајева на Соколац.

На полагању камена темељца за ове капиталне пројекте општине у Источном Сарајеву очекује се, каже наш саговорник, долазак и председника Србије Александра Вучића и председника РС Милорада Додика.

– За изградњу Градске куће, трга и спомен-обележја, Влада Србија донираће општини Соколац два милиона евра – каже Бјелица.

Према његовим речима, идејно решење предвиђа изградњу објекта Градске куће и трг на којем ће бити постављен споменик патријарху Павлу. У Градску кућу биће премештена спомен-соба у којој се чувају успомене на погинуле борце у одбрамбено-отаџбинском рату и представљало би истинску везу са војничким гробљем Нови Зејтинлик.

Уверен сам да ћемо уз помоћ Србије, као и Републике Српске, завршити наше пројекте који ће служити на понос Сокоца и Републике Српске. Тренутно радимо на усаглашавању датума када ће бити положен камен темељац.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВРАКА КОД СКАДРА: Слава цркве Свете Тројице!

ТРОЈИЧИНДАН НА РУМИЈИ: Цјеливање крста Светог Јована Владимира!

БЕЛИ ДВОР: Хуманитарни концерт Стефана Ђоковића, сав приход намијењен школи “Антон Скала” у Београду!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jelenaboro

ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: ДПС руши власт у Подгорици, иза ДПС можда није само СДП, СД и ЛП!

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!