Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Регионални водовод: Зауставити привреду у приобаљу Мораче!

У циљу заштите изворишта Боље сестре и креирања услова за обезбјеђивање неопходних количина воде Црногорском приморју у предстојећој љетњој туристичкој сезони, Регионални водовод тражи од државних институција да зауставе све привредне активности у кориту и приобаљу ријеке Мораче, те уклоне нелегалне објекте у тој зони.

Треба имати у виду да је Управа за воде 12. децембра 2008. године донијела рјешење о утврђивању зона санитарне заштите водоизворишта. Рјешењем су одређене три зоне санитарне заштите: зона непосредне заштите, ужа зона санитарне заштите и шира зона санитарне заштите. Овим рјешењем је јасно назначено да је у зони непосредне санитарне заштите дозвољено задржавање само службеним лицима (лицима која раде на објекту водозахвата, надлежним инспекцијским службама и службама овлашћеним за контролу исправности воде), а другим лицима, само уз одобрење корисника објекта за снабдијевање водом за пиће, казали су из Регионалног водовода.

Указују да ужа зона санитарне заштите мора бити под сталним санитарним надзором како би се обезбиједила заштита воде од хемијског, микробиолошког, радиолошког и других врста загађења.

Земљиште у оквиру ове зоне може се користити у пољопривредне сврхе, и то, за испашу стоке за властите потребе домаћинстава и култивисање земљишта на и до сада коришћеним пољопривредним површинама, уз забрану коришћења пестицида и хербицида. Сјеча дрвећа по ободу поља треба да буде ограничена у циљу очувања садашњих природних услова. У ужој зони санитарне заштите забрањено је вађење пијеска и шљунка из алувиона Мораче и из глациофлувијалних седимената Грбаваца, на потезу од Лекића до Вуковачког моста, осим за потребе регулације рјечног тока, складиштење чврстог отпада било ког поријекла, наводе у Регионалном водоводу.

Истичу да је у широј зони санитарне заштите забрањена изградња индустријских и других објеката чије отпадне воде и друге материје из технолошког процеса производње могу загадити површинске и подземне воде, осим објеката од посебног значаја за одбрану земље.

У појасу заштите није дозвољена изградња објеката, постављање уређаја и вршење радњи које на било који начин могу загадити воду или угрозити стабилност цјевовода. Регионални водовод, као носилац мјера заштите у непосредној зони санитарне заштите, чинио је и чини све да она буде заштићена према највишим стандардима. Нажалост, друге двије санитарне зоне заштите водоизворишта Боље сестре нијесу на адекватан начин чуване. Неконтролисана и незаконита експлоатација пијеска, изградња недозвољених привредних објеката и обављање других привредних дјелатности супротно одредбама рјешења, свакодневна су пракса. Посебан проблем представља чињеница да се нелегалном експлоатацијом пијеска, али и неадекватним регулисањем корита ријеке Мораче, ископи врше испод пројектом дозвољених 10 метара надморске висине (мнв). Нажалост, све наведено је већ довело до тренда пада издашности изворишта Боље сестре, а пријети да угрози и квалитет воде, као и да доведе до његовог трајног нарушавања, упозоравају у овом предузећу.

У Регионалном водоводу кажу да је еколошки геноцид над ријеком Морачом довео до озбиљне девастације изворишта Боље сестре.

Дошло се до десетоструког пада издашности на водовизворишту Боље сестре са тенденцијом да ово извориште, које је од Унеска проглашено за једно од 150 најзначајнијих карстних изворишта у свијету, нестане. Овај пад издашности, настао због нелегалних и недозвољених активности у кориту и у приобалном дијелу корита ријеке Мораче, директно утиче на немогућност обезбјеђивања неопходних количина воде за Црногорско приморје, како у предстојећој љетној туристичкој сезони, тако и у будућности. Непредузимање мјера у овој области доводи у питање одрживост пројекта регионалног водоснабдијевања Црногорског приморја, једног од најзначајних инфраструктурних пројеката Црне Горе, вриједног преко 120.000.000 еура, као и реализовање инвестиција у области туризма на Црногорском приморју, у вриједности од преко три милијарде еура, закључују у Регионалном водоводу.

Наводе да је Регионални водовод чинио и чини све што је у његовој надлежности и моћи, те не може сносити одговорност за пад издашности изворишта Боље сестре, односно за недостатак воде за потребе Црногорског приморја.

Ту одговорност треба да сносе надлежни државни органи, односно лица која су се налазила или још увијек налазе на њиховом челу. Због алармантности ситуације, Регионални водовод и овим путем одлучно захтијева хитно уклаљање свих привредних и других објеката којима је забрањења дјелатност у санитарним зонама заштите водоизворишта, а који могу знатно угрозити квалитет воде, довести у питање могућност уредног водоснабдијевања Црногорског приморја и осујетити планове за предстојећу љетњу туристичку сезону, поручују у предузећу.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГОРАН КИКОВИЋ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Васојевићи вјерни завјету Светог Петра Цетињског!

АНДРИЈА МАНДИЋ: Икона Светог Ђорђа за пуковника Љубинка Ђурковића, команданта битке на Кошарама!

У БЕОГРАДУ О УБИСТВУ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ, ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ: Нећемо одустати да откријемо убице новинара!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!