Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Регионални водовод: Боље сестре угрожава вађење шљунка!

На сједници одржанаој 31. јануара 2022. године, Одбор директора усвојио је Информацију о угрожености и заштити водоизворишта Боље сестре.

-У информацији је констатовано да је у претходним годинама забиљежен знатан пад издашности изворишта Боље сестре, проузрокован људским и привредним активностима у подручју II зоне санитарне заштите изворишта. На основу опсежних студија које су спроведене у 2021. години, јасно произилази предметни закључак којим су двије независне хидрогеолошке анализе констатовале да је главни узрочник пада издашности изворишта смањење нивоа подземних вода у залеђу изворишта, а исто је проузроковано прекомјерном експлоатацијом шљунка и пијеска у кориту ријеке Мораче, сопштио је Зоран Лакушић, предсједник Одбора директора.

Због посљедица нелегалне експлоатације шљунка, Регионални водовод трпи губитке и потенцијално се доводи у опасност како даље пословање, тако и озбиљни туристички пројекти који очекују прикључење на систем регионалног водоснабдијевања (РВС). Додатно су угрожени сви даљи стратешки планови на проширењу система и будући развој фирме, за које је и држава дала гаранције у оквиру финансијских аранжмана намијењених реализацији, а од чије имплементације ће бенефит имати црногорска привреда, сви грађани Црне Горе, а посебно они на приморју, као и бројни туристи. Даље угрожавање овог изворишта имало би несагледиве посљедице по туризам у Црној Гори и потенцијални губици би се мјерили стотинама милиона еура.

Зоран Лакушић

И поред предузетих мјера нелегално вађење шљунка и пијеска из доњег тока ријеке Мораче није у потпуности искоријењено. Забраном експлоатације шљунка и пијеска стање је побољшано, али багери и даље ваде шљунак и пијесак. И због тога се крај дивљању нелегалних експлоататора не назире. Научно је утврђено да је људски фактор доминантан. Он не представља само нелегалну експлоатацију шљунка и пијеска, већ се односи и на недоношење адекватних одлука и благу реакцију надлежних институција на константно упозоравање органа управљања Регионалног водовода на овај значајан проблем, како за ово друштво, тако и за све грађане Црне Горе, појашњава Лакушић.

Одбор директора радиће на обезбјеђивању подршке свих надлежних институција у чијој је надлежности заштита и контрола водних ресурса, тј. праћење и контрола, те санкционисање активности којима се угрожава водоизвориште Боље сестре, како би у цјелости „закључали“и забранили извоз шљунка и пијеска из ријеке Мораче. Тражиће и даље од надлежних државних институција, као и од институција Главног града да се коначно стане на пут уништавању Мораче и водоизворишта Боље сестре, и да се спријече катастрофалне посљедице које се могу одразити на комплетну црногорску економију. Зато је потребна и одговарајућа активност тужилаштва и судских органа у виду покретања поступака, који се морају завршити – судским пресудама.

Пад издашности изворишта Боље сестре представља појединачно гледано, највећи изазов са којим се Регионални водовод сријеће у пословању и у том смислу је овом изазову дата посебна пажња у планираним активностима за 2022. годину, закључује он.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ И УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА: Осуђујемо покушај смјене Јанка Јелића, није култура све што се назива културом!

СРБИН ГАЗИ: Новак Ђоковић у полуфиналу Монте Карла!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПАРТИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА: Најстарији суграђани све лошије живе, власници трговинских ланаца све богатији, а власт ћути!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

romanovi-naslovna-750x430

У БУДВИ: Филм о Николају Другом Романовом!

висеград

СРПСКА: Андрићград жариште културе!

медо8

У ЦЕНТАР, НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Не може се против ДПС мафије борити са њиховим полицајцима, тужиоцима и судијама, нити по законима које су они усвајали да се заштите!

будва

БУДВА: Око Нове окупљена широка коалиција, сигурни у побједу!

скадар

ИЗ СТАРЕ ШТАМПЕ, ЕПИСКОП САВА ДЕЧАНАЦ: Скадар блистава круна српскога југа!