Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

РАДАН НИКОЛИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ГОДИНЕ: Разочарани смо повлачењем Закона о борачкој заштити!

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе (Удружење) упозорава да су посланици Славен Радуновић и Момчило Лековић, првенствено одговорни за повлачење Предлога закона о измјенама и допунама Закона о борачкој и инвалидској заштити (Предлог ЗОБИЗ) из скупштинске процедуре 29. децембра текуће године на штету права и висине примања 2680 корисника борачке и инвалидске заштите. Наиме, посланици Радуновић и Лековић, иза којих је наводно стајала Влада, поднијели су 16 амандмана на Предлог ЗОБИЗ дан уочи заказане расправе о том правном акту у Скупштини Црне Горе.
Тим амандманима Предлог ЗОБИЗ је из темеља преиначен брисањем 7 и измјеном 8 од укупно 18 чланова уз измјену основа за обрачун примања корисника борачке и инвалидске заштите којим се трајно замрзава и умањује висина њихових примања, као и брисањем из Предлога ЗОБИЗ нових права на приоритет у запошљавању дјеце палог борца, ратног војног инвалида и борца и решавању стамбених потрба корисника породичне и личне инвалиднине и бораца корисника новчане накнаде материјалног обезбјеђења.
И све то уз неутемељена образложења нових и измијењених чланова Предлога ЗОБИЗ која указују на непознавање постојећих одредби ЗОБИЗ, површност у изради амандмана и лошу намјеру потписника амандмана.
На тај начин Предлог ЗОБИЗ је лишен сврхе, ауторитета једном већ донесеног закона, његових аутора и предлагача.
По увиду у спорне амандмане заступник Удружења је упозорио Радуновића да их одмах повуче како би се сјутрадан расправљало о утврђеном Предлогу ЗОБИЗ и да са ставом Удружења упозна предсједника Скупштине Андрију Мандића.
Ујутро, 29. децембра Андрија Мандић је обавијестио заступника Удружења да ће Предлог ЗОБИЗ тог дана бити повучен због указивања више нво и клуба посланика Бошњачке странке да се одредбама Предлога ЗОБИЗ које се односе на цивилне жртве рата дискриминише дио тих жртава по националном и вјерском основу, што изискује преиспитивање тих одредби и евиденцију ратних жртава, те да ће се Предлог ЗОБИЗ поново наћи у процедури почетком марта.
Међутим, поново ступа на јавну сцену Славен Радуновић изјавом да Влада, односно Министарство рада и социјалног старања треба да најкасније до 1. марта 2024. године изради Предлог ЗОБИЗ којим ће бити ријешен статус и обештећење црногорских држављана – цивилних жртава рата, а ако се то не деси да ће „представници свих посланичких клубова најкасније до 1. јуна заједно предложити и усвојити свој предлог ЗОБИЗ.
Овом изјавом Славен Радуновић неовлашћено и неозбиљно израду Предлога ЗОБИЗ повјерава Влади која је стајала иза спорних амандмана, односно представницима свих посланичких клубова, на шта ће одмах послије предстојећих празника добити јасан одговор Удружења.
Извињавамо се свим корисницима борачке и инвалидске заштите за давање наде да ће ЗОБИЗ у поновном поступку бити усвојен за шта смо имали увјеравање са највиших државних адреса. Имамо обећање предсједника Скупштине да ће представник Удружења ући у састав комисије која ће преиспитати спорне одредбе Предлога ЗОБИЗ што намјеравамо искористити како би дали допринос што бржем доношењу квалитетног ЗОБИЗ. .
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Нека се припреми, нека се припреми…!

ЕУ И НАТО РАМАЗАНИ: Бошњацима из Црне Горе матична држава Босна и Херцеговина!

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПАРТИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА: Најстарији суграђани све лошије живе, власници трговинских ланаца све богатији, а власт ћути!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!