Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРОСВЈЕТАРИ ПОД ДПС-ОМ ДЕЦЕНИЈАМА ЋУТАЛИ, ТЕК ДАНАС ПРОГОВОРИЛИ: Траже веће плате иначе ништа од наставе!

Извршни одбор Синдиката просвјете Црне Горе предложио је данас на сједници Главном одбору организовање генералног штрајка у просвјети уколико им се јануарска плата не увећа зараде за десет одсто. Из Синдиката просвјете поручују да настављају са свим правним процедурама за одбрану Гранског колективног уговора за област просвјете.

Углавном нам се обраћају они који су огорчени одлуком Владе и изнијетим ставовима и траже потпуну обуставу наставе. Није их мали број. Све опције су отворене. Главни одбор ће донијети одлуку на основу опредијељења и одлучности просвјетних радника, каже предсједник Градског одбора Синдиката просвјете Јован Драшковић за Градски портал.

Предсједник Синдиката Радомир Божовић каже да наставници траже да се тотално обустави настава од другог полугодишта. Сједница Главног одбора требало би да буде одржана у понедјељак, али Божовић објашњава да то тијело, које броји 47 чланова из цијеле Црне Горе, теоретски не мора да усвоји оно што добије као сугестију од Извршног одбора.

-Просвјетари су огорчени како се Влада понаша према нама. Кажу: ,,Са Владом нема преговора. Покушали смо мирним путем, али њих брига за нас“. Немали број њих тражи обуставу наставе. Још ћемо да размотримо – рекао је Божовић.

Истиче да Министарство просвјете још има времена да реагује и да каже да су у праву.

Додаје да Влада игнорише Грански колективни уговор којим треба да се повећају зараде за десет одсто и да ће на то одговорити протестима или штрајком. У случају да се одлуче за протест, према његовим ријечима, размотрили би да ли би био централизован, да се одвија у Подгорици, испред Владе или Скупштине, или ће га реализовати у свакој општини. Када је ријеч о штрајку, Синдикат и даље критикује Министарство просвјете што није донијело нови акт о минимуму процеса рада. Сматрају да је застарио пропис којим је предвиђено да морају да држе наставу 45 минута. Ако се одлуче за штрајк, каже Божовић, неће се тога придржавати, јер то онда не би био штрајк. Пошто није донијет нови акт, најављује да ће сами одредити како ће и колико да раде.

Биће јаснија ситуација када завршимо сједнице наших органа, рекао је Божовић и најавио да су извјесне тужбе због тога што им нијесу повећане плате.

Из Синдиката је недавно саопштено да су из медија сазнали да буџетом није предвиђено да им се увећа зарада, због чега су негодовали и тражили састанак са представницима извршне власти. Поручивали су да су са претходном Владом уговорили да им се увећа зарада 20 одсто, а онда по десет 2024. и 2025. године и да се то сада не поштује. Организовали су и протест испред Скупштине када се полемисало о буџету, али им је премијер Милојко Спајић поручио, поред осталог, да ће бити увећања када буду видљиви резултати у просвјети.

Синдикат је раније са представницима Владе договорио да им се повећа зарада прво 20 одсто, а онда кроз наредне двије године по десет, што су и тада наставници критиковали, наводећи да су дискриминисани у односу на остале категорије запослених у јавном сектору, те су наводили примјер да је професорима на Универзитету Црне Горе увећана зарада чак 60 одсто. Најављивали су и тада да ће организовати протесте или штрајк, али су на крају одустали и прихватили понуду да им се повећа плата из три пута.

извор: ртцг

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!